Militanti v Sýrii dostávajú zdravotnú starostlivosť v táboroch na územiach pod kontrolou amerických vojakov

03.05.2018 | 17:37
  0
Na tento fakt upozornil minister zahraničia Ruskej federácie.

Časť južnej Sýrie, ktorú získali pod kontrolu Spojené štáty, sa stala bezpečným útočiskom pre militantov. Sergej Lavrov dodal, že títo militanti bránia dodávkam humanitárnej pomoci.

Ruský minister zopakoval vo štvrtok kritický postoj Ruska ohľadne prítomnosti americkej armády v oblasti At-Tanf, ktorá sa nachádza na hraniciach Sýrie s Jordánskom. Americké jednotky ju jednostranne vyhlásili za územie pod ich ochranou v apríli 2017. Podľa Lavrova sa „tam dejú veľmi zvláštne veci“. Jedným z príkladov je to, že ozbrojené skupiny našli svoje útočisko napríklad v utečeneckom tábore Rukban, kde dostávajú zdravotnú starostlivosť. Ruský šéf diplomacie upozornil, že títo extrémisti po svojom zotavení „pokračujú v nepriateľských akciách v rozpore so všetkými dohodami o prímerí“.

Podľa jeho slov, militantné skupiny chránené USA sú dôvodom, prečo tento tábor nemôže obdržať potrebné dodávky pomoci.

„Američania dlhodobo odmietajú prístup konvojom s humanitárnou pomocou. Tvrdia, že sýrska vláda na to nevydala povolenie. To však nie je pravda. Sýrska vláda sa s organizáciami poskytujúcimi pomoc na všetkom dohodla. Práve Spojené štáty neposkytujú dostatočné bezpečnostné záruky, aby bol umožnený prístup humanitárnej pomoci do tohto tábora,“ vysvetlil Lavrov.

„Mnohokrát sme boli svedkami toho, že napríklad vo východnom Aleppo a vo východnej Ghúte bola poskytnutá humanitárna pomoc buď zabavená militantmi, alebo ju rozpredali za prehnané ceny,“ dodal minister.

Moskva je veľmi kritická voči nasadeniu amerických jednotiek v Sýrii. Hovorí o nelegálnej prítomnosti, ako aj o pokuse rozdeliť krajinu. Zatiaľ čo oblasť At-Tanf je pomerne malá - s polomerom okolo 55 kilometrov okolo americkej vojenskej základne - americké jednotky sú prítomné aj vo veľkej časti severovýchodnej Sýrie. USA nedisponujú ani mandátom od Bezpečnostnej rady OSN a ich prítomnosť v krajine odmieta aj sýrska vláda.

Zdroj: rt.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti