Migranti budú musieť v Rakúsku platiť náklady na azylové konanie

19.04.2018 | 11:23
  0
Rakúsko plánuje sprísniť svoju azylovú politiku.

Pravicová vláda schválila návrh zákona, na základe ktorého budú prichádzajúci utečenci odteraz platiť administratívny poplatok vo výške až 840 eur.

Po spáchaní trestného činu budú migranti okamžite umiestnení do vyhosťovacej väzby a potom vykázaní z krajiny, oznámil vicekancelár a šéf Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache. Platiť to bude aj pre mladistvých delikventov.

Azylanti, ktorí vo svojej pôvodnej vlasti strávia „dovolenku“, prídu podľa Stracheho o právo na pobyt v Rakúsku.

Migranti v Rakúsku ponesú časť nákladov azylového konania, ak pri sebe majú nejakú hotovosť. Horná hranica poplatku je 840 eur. Utečencovi každopádne musí zostať najmenej 120 eur. Ak teda pri sebe má práve 840 eur, vezme si rakúsky štát 720 eur. Ak budú náklady na azylové konanie a ubytovanie nižšie, bude mu príslušná čiastka vrátená.

Rakúska vláda súčasne počíta s tým, že úrady budú migrantom odoberať mobily, aby z nich získali dôležité informácie, napríklad o mieste, z ktorého utečenec prichádza, o jeho ceste či prípadných kriminálnych skutkoch. Tento nástroj sa má uplatňovať v prípade podozrenia, že utečenec o sebe podáva falošné údaje.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti