Migračná kríza je pre Európu časovaná bomba a podkopáva jej životnú úroveň

20.12.2017 | 15:10
  0
Ruský veľvyslanec pri Európskej únii označil súčasnú migračnú krízu za „časovanú bombu“, ktorá podľa jeho názoru môže zničiť vysokú životnú úroveň v Európe, nie však EÚ ako politický blok.

„Migračná kríza je pre Európsku úniu časovanou bombou a jej poistka je príliš krátka,“ povedal pre agentúru RIA Novosti Vladimír Chizov a dodal, že samotná „Európska únia mala prsty vo výrobe tejto bomby“.

Chizov povedal, že situácia s migrantmi v Európe sa každým mesiacom stáva naliehavejšou, avšak poznamenal, že osobne neočakáva úplný kolaps eurobloku alebo odchod niektorého z jeho členov.

„Život Európanov však nebude jednoduchší. Raz som počul jednu frázu, že Európska únia je superveľmoc v spôsobe svojho života. Spôsob života a jeho derivát - životná úroveň - priťahujú nových ľudí do Európskej únie. Migračná kríza však podkopáva nielen tento spôsob života, ale aj životnú úroveň v Európe,“ domnieva sa veľvyslanec.

Podľa správy OSN je Rusko na druhom mieste na svete, pokiaľ ide o počet migrantov žijúcich na jeho území. Celkový počet migrantov v Rusku sa odhaduje na približne dva milióny. Väčšina z nich pochádza z bývalých sovietskych republík v strednej Ázii a na Kaukaze.

Výskum zverejnený v septembri Verejnou komorou Ruskej federácie ukázal, že podiel Rusov, ktorí k prisťahovalcom pristupujú s opatrosťou alebo strachom, sa neustále znižuje. V roku 2014 bolo podľa štúdie voči migrantom negatívne naladených 76 percent Rusov, avšak v roku 2015 tento počet klesol na 68 percent. V roku 2016 to už bolo 66 percent.

Dôvodom tohto trendu sú podľa analytikov komory aj nové zákony upravujúce pobyt prisťahovalcov, ktorí na územie Ruska vstúpili na základe bezvízového režimu. Taktiež je za tým aj malý počet teroristických útokov, ktoré islamskí radikáli uskutočnili na ruskom teritóriu, ako aj práca viacerých štátnych agentúr a mimovládnych organizácií podporujúcich toleranciu a začlenenie do spoločnosti.

Autori štúdie tiež napísali, že podporovatelia rovnosti a tolerancie budú mať v tomto smere ešte veľa práce, pretože úroveň xenofóbie v Rusku bola štvrtá najvyššia v Európe. Pred Ruskom sa umiestnilo Maďarsko, Poľsko a Grécko.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti