Merkelovej vláda stráca podporu pre spor okolo odvolania šéfa tajnej služby

23.09.2018 | 11:43
  0
Protiimigračná krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) si tento týždeň polepšila o bod na 16 percent.

Podpora strán nemeckej vládnej koalície sa znížila po tom, ako sa dostali do sporu okolo medzičasom odvolaného šéfa vnútroštátnej spravodajskej služby, ktorý verejne protirečil kancelárke Angele Merkelovej v otázke útokov na cudzincov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, zverejnených v nedeľu.

Prieskum inštitútu Emnid pre nedeľňajšie noviny Bild am Sonntag ukázal, že strany tzv. únie CDU/CSU - Merkelovej Kresťanskodemokratická únia a bavorská Kresťanskosociálna únia - si za týždeň pohoršili o dva percentuálne body na terajších 28 percent.

Ich partner vo veľkej koalícii, Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), dosiahla podporu 17 percent opýtaných, čo je podobne o bod menej než pred týždňom.

Znamená to, že v prípade, ak by sa voľby konali v súčasnosti, by tieto tri strany so spoločnou podporou len 45 percent nedokázali vytvoriť vládu, píše v správe agentúra DPA.

Približuje, že ide o vôbec najnižšiu popularitu spolkovej veľkej koalície CDU/CSU a SPD v tomto prieskume.

Protiimigračná krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) si tento týždeň polepšila o bod na 16 percent. Rovnaký nárast podpory zaznamenali zelení s terajšími 14 percentami a strana Ľavica s 11 percentami. Liberáli zo Slobodnej demokratickej strany (FDP) sa udržali na deviatich percentách.

V prieskume sa vzorky 2368 respondentov pýtali na otázku: "Ktorej strane by ste odovzdali hlas, ak by sa spolkové voľby konali budúcu nedeľu?"

Zdroj: aktuality.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti