Merkelová: Za zhoršenie situácie v Kerčskom prielive môže Putin

29.11.2018 | 12:16
  0
Ku kritike Ruska sa pripojila aj šéfka európskej diplomacie Frederica Mogheriniová.

Ruský prezident Vladimir Putin nesie podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej zodpovednosť za to, že sa zhoršila situácia v Kerčskom prielive medzi Čiernym a Azovským morom. Šéfka nemeckej vlády to v stredu povedala v Berlíne na nemecko-ukrajinskom hospodárskom fóre.

Zdôraznila, že Ukrajinci zadržaní pri víkendovom incidente musia byť prepustení a nie je možné ich nútiť k priznaniu. Krajina ležiaca neďaleko Ruska má podľa Merkelovej právo na vlastný rozvoj.

„Ide tu o niečo principiálne. Sankcie nemáme kvôli sankciám, ale máme ich, aby sme dali najavo, že krajiny, aj keď ležia blízko Ruska, majú právo na vlastný rozvoj. To sú základy medzinárodného práva,“ zdôraznila Merkelová, podľa ktorej to musí platiť zvlášť v prípade Ukrajiny.

Konflikt nemá vojenské riešenie

Aktuálny námorný incident je podľa nej nutné riešiť s kľudným prístupom. Jasné ale je, že sa situácia v oblasti Kerčského prielivu medzi anektovaným Krymom a pevninským Ruskom zhoršila po stavbe mosta cez prieliv. „To ide plne na vrub ruského prezidenta. Od tej doby, čo bol most tento rok v máji slávnostne otvorený, sa zhoršili podmienky námornej dopravy,“ povedala.

Medzinárodné spoločenstvo sa podľa nemeckej kancelárky musí zasadiť o to, aby mestá ako napríklad ukrajinský Mariupol neboli odrezaná od sveta. O téme chce Merkelová na nadchádzajúcom summite krajín G20 v Argentíne rokovať s Putinom.

Na stredajšej konferencii vystúpil aj ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman, ktorý zdôraznil, že jeho krajina musí bojovať za svoje práva a teritoriálne integritu. To, čo sa teraz deje, by podľa neho mal sledovať celý svet, pretože sa to môže stať všade.

Mogheriniová: Použitie sily Ruskom je neprijateľné

Európsku úniu "vystrašilo" použitie sily Ruskom v nedeľu voči ukrajinským lodiam v Kerčskom prielive a tento incident označila za "neprijateľný". Šéfka európskej zahraničnej politiky Frederica Mogheriniová to uviedla v stredu vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra DPA.

Únia "očakáva, že Rusko v súlade s medzinárodným právom zaručí neobmedzený a voľný prechod cez Kerčský prieliv do a z Azovského mora", uvádza sa vo vyhlásení.

"Vyzývame všetkých, aby sa maximálne zdržali, aby došlo okamžite k deeskalácii situácie," pokračovala Mogheriniová. "V tejto súvislosti tiež dôrazne vyzývame Rusko, aby bezvýhradne a bezodkladne prepustilo zadržané plavidlá, ich posádku a vybavenie."

Ruské pobrežné hliadky spustili v nedeľu v oblasti Kerčského prielivu medzi Čiernym a Azovským morom streľbu na trojicu lodí ukrajinského vojenského námorníctva a následne plavidlá i námorníkov zajali.

Ukrajinský parlament v reakcii na tieto udalosti schválil vyhlásenie stanného práva.

Rusko tvrdí, že plavidlá ukrajinských námorných síl narušili ruské štátne hranice, nereagovali na výzvy a dopustili sa nebezpečného manévrovania. Všetkých námorníkov vzali do väzby.

Zdroj: ČTK / sme.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti