Merkelová vyhlásila, že súčasný svet čelí nebezpečenstvu

24.01.2018 | 16:19
  0
Nemecká kancelárka uviedla, že multilateralizmus je ohrozený a dodala, že protekcionizmus nie je odpoveďou na svetové problémy.

„Úprimne povedané, krajina, ktorú mám tú česť zastupovať a kde som kancelárkou, má ťažkosti. To, čo vidíme aj v našej krajine je polarizácia, ktorú sme tu nemali už celé desaťročia,“ vyhlásila Angela Merkelová.

Narastajúci populizmus a polarizáciu pripísala kríze eurozóny a migračnej kríze, v ktorej sa Európa po príchode utečencov ocitla. Dodala však, že Nemecko zo svetovej scény nezmizne.

„Nemecko chce byť krajinou, ktorá bude môcť v budúcnosti prispievať k spoločnému riešeniu svetových problémov. Domnievame sa, že ilzolácia a uzatváranie sa neprispejú k lepšej budúcnosti. Protekcionizmus nie je správnou odpoveďou,“ doplnila šéfka nemeckej vlády.

Merkelová na ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose kritizovala protekcionistický a izolacionistický postoj k svetovým problémom. Podľa mnohým tým odkazuje na politiku súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý hovorí o koncepcii „Amerika na prvom mieste“.

Nemecká politička naopak uviedla, že odpoveď na svetové problémy namiesto jednostranného riešenia spočíva v multilaterálnom prístupe. Poukázala pri tom na obe svetové vojny, keď vtedajší politickí aktéri sa nechali slepo vmanévrovať do hrozných situácii. Podľa jej vyjadrenie aj teraz existuje nebezpečenstvo, že z histórie sme sa neponaučili.

Pri tejto príležitosti vyzdvihla úlohu OSN v rámci jej multilaterálneho a kooperatívneho riešenia. Dodala tiež, že multilaterálny prístup pomohol v rokoch 2008 až 2009 vyriešiť globálnu finančnú krízu.

Zdroj: cnbc.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti