Merkelová už nebude kandidovať za šéfku CDU, v kresle kancelárky chce zostať do roku 2021

29.10.2018 | 11:18
  0
Jej rozhodnutie je reakciou aj na výsledky nedeľňajších krajinských volieb v Hesensku.

Súčasný obraz nemeckej vlády konzervatívnej únie CDU/CSU a sociálnej demokracie (SPD) je podľa kancelárky Angely Merkelovej (CDU) neprijateľný a musia prísť zmeny. Šéfka nemeckej vlády to povedala na tlačovej konferencii v Berlíne, kde zároveň potvrdila, že v decembri nebude znovu kandidovať do čela Kresťanskodemokratickej únie. Kancelárkou chce zostať do roku 2021, potom už nebude kandidovať ani do Spolkového snemu.

„Mám pocit, že dnes je čas začať novú kapitolu,“ povedala 64-ročná politička novinárom po zasadnutí predsedníctva svojej strany, na ktorom o svojom rozhodnutí informovala spolupracovníkov. O tom, že nebude znovu kandidovať do čela CDU, ktorú vedie od roku 2000, sa podľa svojich slov rozhodla už pred začiatkom letných parlamentných prázdnin, teda v čase okolo vrcholiaceho sporu o migrácii medzi CDU a CSU.

Merkelová zopakovala, že rozdelenie funkcie šéfky strany a vlády nepovažuje za dobré riešenie, v túto chvíľu sa jej však žiadna možnosť nezdala lepšia. Svojim krokom chce umožniť vláde, aby sa sústredila na svoju prácu, a CDU, aby si našla vedenie, ktoré ju privedie k ďalším úspechom v budúcnosti. O žiadnu ďalšiu politickú funkciu sa uchádzať nechce. Na post kancelárky by znovu nekandidovala ani v prípade predčasných volieb.

Čo bude robiť po skončení svojej politickej kariéry, zatiaľ rodáčka z Hamburgu nevie. Poznamenala však, že nepochybuje o tom, že jej niečo napadne.

Nechystá sa ani podporiť niektorého z kandidátov na predsednícky post v CDU. V minulosti sa podľa nej ukázalo, že takéto snahy nič dobré neprinesú. Zatiaľ sa o funkciu prihlásili okrem iného generálna tajomníčka CDU Annegret Krampová-Karrenbauerová, ktorá je považovaná za spojenkyňu Merkelovej, a minister zdravotníctva Jens Spahn, ktorý je naopak vnímaný ako silný názorový odporca kancelárky.

Merkelová, ktorá stojí na čele nemeckej vlády od roku 2005, tiež vyjadrila presvedčenie, že by koaličné strany CDU, CSU a SPD mali nedeľňajšie voľby v Hesensku vziať ako prelom a preskúmať všetko, čo urobili od minuloročných parlamentných volieb. CDU v Hesensku mohla podľa Merkelovej dosiahnuť lepší výsledok, keby nebola pod negatívnym vplyvom spolkovej politiky. Hesenský výsledok, ktorý pre CDU znamená stratu viac ako desiatich percentuálnych bodov oproti roku 2013 (pokles z 38,3 percenta na 27 percent) a ktorý je najhorší od roku 1966, považuje za sklamanie.

Seehoferovi je ľúto, že Merkelová končí

Nemeckému ministrovi vnútra a predsedovi Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horstovi Seehoferovi je ľúto, že kancelárka sa rozhodla skončiť na čele CDU. Na oznámený krok političky reagujú aj ďalší predstavitelia nemeckej politickej scény. Niektorí k nemu vyjadrujú rešpekt, iní si myslia, že sa Merkelová mala vzdať predovšetkým úradu kancelárky.

„Je to škoda. Hovorím výslovne: Je to škoda,“ povedal Seehofer, ktorý dlhodobo patril k najtvrdším kritikom migračnej politiky nemeckej kancelárky. Poznamenal, že sa s Merkelovou stretol v rade debát, ich spolupráca však podľa neho bola vždy plná vzájomného rešpektu.

Šéf hamburskej CDU Roland Heintze vyjadril presvedčenie, že rozhodnutie Merkelovej si zaslúži najvyšší rešpekt. „Znovu tým dokazuje, že reaguje chytro a s rozmyslom,“ myslí si. Predseda dolnosaskej CDU Bernd Althusmann zase hovorí o šani na nový začiatok pre stranu.

Rešpekt Merkelovej vyjadrila tiež predsedníčka Zelených Annalena Baerbocková. Zároveň podotkla, že by na podobnú myšlienku mohol prísť aj šéf CSU Seehofer.

Inak rozhodnutie Merkelovej, ktorá chce zatiaľ zostať kancelárkou, vidí šéf slobodných demokratov (FDP) Christian Lindner, podľa ktorého sa politička vzdala zlého úradu. Ak sa vláda CDU/CSU a SPD rozpadne, je jeho strana pripravená konštruktívne rokovať. Nevylučuje pritom ani nové rozhovory o vláde s CDU/CSU a Zelenými, ktoré vlani na jeseň stroskotali. FDP by ich už však neviedli s Merkelovou.

Protestná a protiimigračná Alternatíva pre Nemecko (AfD) považuje rozhodnutie Merkelovej za dobrú správu. Opozičné Ľavica je presvedčená, že by SPD mala opustiť rady koalície. Šéf ekonomického inštitútu DIW Marcel Fratzscher vníma krok Merkelovej ako šok pre Nemecko aj Európu, ktorý zvýši neistotu.

SPD chce zmeny vo fungovaní vlády

Fungovanie nemeckej vlády musí podľa predstaviteľov sociálnej demokracie (SPD) prejsť zásadnou zmenou. Za nutné považujú okrem iného vyhnúť sa opakovaniu doterajších osobných sporov. Na tlačovej konferencii v Berlíne to povedali šéfka SPD Andrea Nahlesová a generálny tajomník strany Lars Klingbeil.

„V SPD sa musia veci zásadne zmeniť,“ povedal Klingbeil, podľa ktorého to platí aj pre vládu, ktorej stav je neprijateľný. Nahlesová preto teraz s predstaviteľmi konzervatívnej únie CDU/CSU povedie rozhovory o pláne, v ktorom by boli jasne stanovené priority, ktoré chce koalícia presadiť v najbližších 12 mesiacoch.

„S úniou musíme viesť tiež vážne rozhovory o tom, ako vláda pôsobí navonok,“ poznamenal ďalej. Všetky tri strany podľa Klingbeila musí posúdiť, či majú silu pracovať na tom, aby veľká koalícia získala späť dôveru voličov. Okamžité ukončenie koaličnej spolupráce podľa Nahlesovej nikto z vedenia sociálnej demokracie nepožadoval.

Šéfka SPD, ktorej strana tento mesiac prepadla v krajinských voľbách v Bavorsku i Hesensku, tiež vyjadrila rešpekt pre rozhodnutie kancelárky a šéfky kresťanských demokratov Angely Merkelovej neuchádzať sa znovu o post na čele strany. To, že Merkelová stranu viedla 18 rokov, označila Nahlesová za výnimočný výkon.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti