Merkelová stráca v Nemecku na popularite čoraz viac

27.12.2017 | 12:45
  0
Tri mesiace trvajúce rokovania o zostavení novej vlády a utečenecká politika sa podpísali na klesajúcej dôvere nemeckej kancelárky.

Takmer polovica Nemcov si myslí, že kancelárka Angela Merkelová by mala odstúpiť z funkcie ešte pred riadnym termínom parlamentných volieb v roku 2021. Vyplýva to z výsledkov prieskumu spoločnosti YouGov, ktorý zverejnila agentúra DPA.

Názor, že Merkelová by mala stáť na čele vlády počas celého funkčného obdobia, vyjadrilo v prieskume 36 percent respondentov; 47 percent si, naopak, myslí, že by mala odstúpiť skôr.

Po septembrových parlamentných voľbách v Nemecku sa popularita konzervatívnej kancelárky mierne zvýšila. Podľa októbrového prieskumu YouGov podporovalo skorší odchod Merkelovej z čela vlády len 36 percent voličov. Jej zotrvanie vo funkcii si želalo až 44 percent respondentov.

Siedmeho januára 2018 by mali odštartovať koaličné rozhovory Merkelovej konzervatívneho bloku CDU/CSU so sociálnymi demokratmi. Tie by mohli vyústiť v pokračovanie doterajšej veľkej koalície alebo aspoň v zaistenie podpory pre menšinovú vládu pod Merkelovej vedením.

Prípadný neúspech rokovaní by však mohol viesť k vypísaniu predčasných parlamentných volieb v roku 2018.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti