Merkelová so stratami vyhrala voľby

25.09.2017 | 07:38
  0
Protiimigračná AFD je tretia najsilnejšia.

Konzervatívci nemeckej kancelárky Angely Merkelovej ostanú napriek značným stratám najsilnejším subjektom v Spolkovom sneme (Bundestag).

Kresťanskodemokratická únia (CDU) a jej sesterská strana, bavorská Kresťanskosociálna únia (CSU), získali v nedeľňajších voľbách spolu 33,0 percenta hlasov, čo je o 8,5 percenta menej v porovnaní s predošlými voľbami z roku 2013.

Vyplýva to z predbežných úradných výsledkov, ako ich dnes ráno potvrdil úrad spolkového volebného komisára.

Na druhom mieste skončila Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) so ziskom 20,5 percenta. Strana Merkelovej vyzývateľa Martina Schulza prišla oproti voľbám spred štyroch rokov o 5,2 percentuálneho bodu a zaznamenala tým svoj historicky najhorší výsledok vo voľbách do Spolkového snemu.

Treťou najsilnejšou stranou sa stala pravicovopopulistická Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá dostala 12,6 percenta hlasov a po prvý raz tak vstúpi do Bundestagu.

Slobodná demokratická strana (FDP) sa po štvorročnej prestávke vráti do spolkového parlamentu po tom, ako získala 10,7 percenta hlasov. V Bundestagu budú mať zastúpenie ešte strana Ľavica (9,2 percenta) a Zelení (8,9 percenta).

Účasť na voľbách dosiahla 76,2 percenta, čo je viac ako pred štyrmi rokmi (71,5 percenta).

V Spolkovom sneme zasadne v novom volebnom období celkovo 709 poslancov, čo je historicky najviac. Ich počet sa po každých voľbách mení vzhľadom na volebný systém využívaný v Nemecku. Rozdelenie kresiel bude podľa úradu volebného komisára takéto: CDU/CSU bude mať 246 mandátov, SPD 153, AfD 94, FDP 80, Ľavica 69 a Zelení 67 poslancov.

Zdroj: hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti