Merkelová sa s Kurzom o utečeneckej otázke nezhodla

19.01.2018 | 13:01
  0
Rakúsky kancelár pricestoval na svoju prvú oficálnu návštevu Nemecka


Lídri Nemecka a Rakúska v súvislosti s utečeneckou krízou, ktorá postihla obe krajiny vyjadrili svoje rozdielne pohľady na túto otázku a jej riešenie.

Prístup rakúskej vlády v rámci riešenia migračnej krízy je podľa nemeckej kancelárky v protiklade so zásadou európskej jednoty a solidarity. Angela Merkelová to vyhlásila po stretnutí s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom.

„Podľa môjho názoru to nemôže fungovať tak, že niekoľko krajín povie: nechceme sa zúčastňovať na európskej solidarite. To si myslím, že nie je vôbec správne,“ uviedla šéfka nemeckej vlády.

Sebastian Kurz sa zase vyjadril, že diskusia o povinných utečeneckých kvótach zaberá v súčasnosti príliš veľa miesta.

„Som presvedčený, že riešenie problému migrantov spočíva v primeranej ochrane hraníc a silnejšej pomoci v domovských krajinách,“ povedal šéf rakúskej vlády.

Napriek existujúcim rozdielom, 31-ročný Kurz, ktorý sa po vytvorení novej konzervatívnej vlády stal najmladším premiérom na svete, minulý mesiac vyhlásil, že pretrvávajúce priateľské vzťahy s Berlínom chce ešte zlepšiť.

Konkrétne vyjadril radosť nad ďalšou spoluprácou s nemeckou vládou a predovšetkým s kancelárkou Merkelovou. Ako uviedol, ide najmä o prehĺbenie doterajších „vynikajúcich bilaterálnych vzťahov“. Rovnako zdôraznil potrebu upevniť vzťahy aj v rámci Európskej únie.

Kurz sa v decembri minulého roka pripojil k štátom strednej a východnej Európy, ktoré odmietajú akceptovať mechanizmus povinných utečeneckých kvót. Ostatné krajiny EÚ, vrátane Nemecka a Grécka však s ich postojom nesúhlasia. Pri tejto príležitosti vyzvali všetky štáty eurobloku, aby schému prerozdeľovania utečencov schválenú väčšinou európskych lídrov v roku 2015 dodržiavali.

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti