Merkelová podľa médií stráca svoju autoritu

26.09.2018 | 14:25
  0
Dôvodom je napríklad to, že CDU na čele s Merkelovou opustila svoje pravicové pozície.

O dramatickej strate autority kancelárky Angely Merkelovej (CDU), o povstaní poslancov alebo o vládnej koalícii, ktorá už nemá budúcnosť, píšu nemecké médiá potom, čo Merkelová v utorok nedokázala na post šéfa poslaneckej frakcie konzervatívnej únie CDU / CSU presadiť svojho kandidáta. Po 13 rokoch tak jej podporovaného Volkera Kaudera nečakane vystriedal Ralph Brinkhaus.

„Aký úpadok autority: kancelárka stráca svojho najdôležitejšieho dôverníka Volkera Kaudera a prístup k centru svojej vládnej moci. Veľká koalícia už nemá žiadnu budúcnosť,“ píše v komentári server Spiegel Online. „Strata autority prichádza plazivo. Úbytok dôvery, sklamanie a hnev sa najprv určitú dobu hromadia a potom si prerazia cestu,“ myslí si web, podľa ktorého by v situácii Merkelovej už niektorí impulzívnejší politici skončili.

Ako dôvody straty autority médiá uvádzajú napríklad to, že Kresťanskodemo­kratická únia od roku 2000, odkedy je Merkelová na jej čele, opustila rad pravicových pozícií, čo časti poslancov vadí. Ďalším dôvodom môžu byť aj neustále spory v koalícii a presvedčenie, že Merkelová stráca cit pre atmosféru medzi poslancami aj verejnosťou.

„Angela Merkelová bude musieť zvážiť, či frakciu alebo Spolkový snem ako celok požiadať o vyjadrenie dôvery. Od tohto utorka si kancelárka nemôže byť istá podporou vlastných ľudí,“ konštatuje denník Süddeutsche Zeitung. Denník Hannoversche Allgemeine Zeitung už utorkové hlasovanie považuje za vyjadrenie nedôvery kancelárke, ktorá sa z neho zrejme nezotaví. Debaty o zmene na čele strany a vlády sa budú stupňovať, myslí si.

O vyjadrenie nedôvery píše aj rad ďalších médií, vrátane listu Freie Presse. „Erózia moci Merkelovej pokračuje. Merkelová je stále slabšou šéfkou naďalej oslabujúceho kabinetu. Jeseň jej vlády prišiel,“ uviedol denník. Aj ďalšie listy vnímajú situáciu Merkelovej ako veľmi zložitú. Handelsblatt píše o povstaní proti Merkelovej, Stuttgarter Zeitung o tom, že jej moc teraz nemá žiadne základy, a Landeszeitung o tom, že kancelárka premeškala vhodný okamih pre svoj odchod.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti