Merkelová odišla zo sály, keď si v nemeckom parlamente vypočula kritiku za podporu migračných kvót

23.02.2018 | 13:08
  0
Predstavitelia AfD kritizovali kancelárku za utečeneckú politiku, ale aj za jej prístup k Veľkej Británii.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová opustila rokovaciu sálu Bundestagu po tom, ako ju predseda antiimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) kritizoval za podporu systému Európskej únie na prerozdeľovanie utečencov.

„Krajiny sa chcú samé rozhodovať o tom, koho príjmu. Neexistuje žiadna povinnosť štátu, pokiaľ ide o multikulturalizmus,“ povedal Alexander Gauland v nemeckom parlamente.

Ďalšia predstaviteľka AfD sa do šéfky nemeckej vlády taktiež obula. Obvinila ju zo snahy potrestať Veľkú Britániu za to, že si dovolila opustiť Európsku úniu. Alice Weidelová zdôraznila, že takýmto spôsobom sa s európskym partnerom nemôže zaobchádzať.

„Teraz sa Brusel, Paríž a Berlín obávajú, že ostatní môžu nasledovať, že by si iné štáty v Európe mohli svoju suverenitu vziať späť,“ uviedla nemecká politička.

V tejto súvislosti obvinila Európsku komisiu zo zámeru obmedziť počas prechodného obdobia prístup Spojeného kráľovstva na jednotný európsky trh. Tento plán podľa jej názoru spôsobuje to, že z voľného obchodu a hospodárskej súťaže sa stáva rukojemnícky nástroj, ktorý zároveň potvrdzuje, že ideológia EÚ zlyháva.

„Dobré obchodné vzťahy s Veľkou Britániou a zvyškom kontinentu sa musia zachovať - inak bude Európa v celosvetovom obchode znevýhodnená,“ pokračovala Weidelová, ktorej poznámka v tomto prípade Merkelovú nevyprovokovala k odchodu z pléna.

Z najnovších prieskumov verejnej mienky vyplýva, že Alternatíva pre Nemecko je v súčasnosti druhou najpopulárnejšou stranou v Nemecku, čím na tretie miesto odsunula sociálnych demokratov (SPD).

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti