Merkelová: Neriešenie ilegálnej migrácie ohrozí základy Európskej únie

07.06.2018 | 11:53
  0
Nemecká kancelárka zdôraznila potrebu spoločného postupu v rámci azylovej politiky.

Európska únia potrebuje podľa Angely Merkelovej jednotný azylový systém a do budúcnosti aj spoločný azylový úrad. Nemecká kanclárka to včera povedala na stretnutí Európskej ľudovej strany (EĽS) v Mníchove, informuje  Bloomberg. 

Merkelová tiež vyzvala k reforme inštitúcií EÚ vrátane zníženia počtu eurokomisárov či zrušenie dvoch z troch sídiel Európskeho parlamentu.

“Ak sa nám nepodarí nájsť spoločnú odpoveď na otázky nelegálnej migrácie, potom budú spochybnené samotné základy Európskej únie,” povedala predsedníčka nemeckej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), ktorá je jednou z členských strán EĽS.

Aby bolo možné zachovať v Európe voľnosť pohybu a vnútorný trh, je podľa Merkelovej spoločný európsky azylový systém nevyhnutný. V jeho rámci by mali fungovať spoločné štandardy, ktoré by zodpovedali európskym a medzinárodným záväzkom členských krajín, ako je napríklad Ženevská konvencia.

“V strednodobom horizonte potrebujeme aj európsky azylový úrad, ktorý by svoju prácu z väčšej časti prevádzal na vonkajšej hranici EÚ,” zdôraznila Merkelová. Vytvorenie európskej pohraničnej a pobrežnej stráže označila za krok správnym smerom, nebude podľa nej ale stačiť na to, aby sa zastavila migrácie do Európy. Potreba je predovšetkým bojovať s príčinami, prečo ľudia zo svojich krajín utekajú, a predovšetkým investovať do rozvoja týchto krajín, dodala nemecká kancelárka.

Utorkové rokovanie ministrov vnútra EÚ v Luxemburgu ukázalo, že medzi členskými krajinami panujú v otázke reformy azylového systému hlboké rozpory.

Zdroj: eurorespekt.sk / bloomberg.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti