Merkelová kritizuje Washington za nové sankcie proti Rusku

20.06.2017 | 08:25
  0
Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa najnovšie pripojila k vlne kritiky v súvislosti s novým plánom Spojených štátov ohľadne ďalšieho balíčka protiruských sankcií.

Ten okrem iného obsahuje možnosť pokutovania tých európskych firiem, ktoré sa zúčastňujú spoločných projektov na budovanie plynovodov. Šéfka nemeckej vlády tvrdí, že Washington nemá nič spoločné s európskou energetickou politikou.

Americký senát sa k rozšíreniu sankcií zameraných na ruský priemysel odhodlal 15. júna. Navrhovaná legislatíva mení existujúce sankcie a pridáva nové obmedzenia. Tie sú zamerané predovšetkým na ropné a plynárenské odvetvia, privatizáciu majetku vo vlastníctve štátu ako aj na hrozbu obmedzení na ruské financovanie.

Merkelová sa 16. júna ako predstaviteľka nemeckej vlády pripojila k podobnej kritike zo strany Rakúska a Francúzska. S novým súborom sankcií zameraným na energetické projekty medzi EÚ a Ruskom, akým je napríklad Severný prúd 2 (Nord Stream 2), vyjadrila svoj nesúhlas. Podľa jej hovorcu – Steffena Seiberta, rozhodnutie amerického senátu u nej vyvoláva rovnaké obavy, aké vyjadrili nemecký šéf diplomacie Gabriel a rakúsky kancelár Kern.

Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel a rakúsky kancelár Christian Kern v spoločnom vyhlásení 15. júna označili nové protiruské sankcie schválené americkým senátom ako “neprijateľné”. Podľa ich vyjadrenia porušujú medzinárodné právo, ovplyvňujú európske firmy a ich skutočným cieľom je profit amerického ropného a plynárenského sektora.

Obaja politici zároveň dodali, že “hrozba nemeckým, rakúskym a iným európskym podnikom, by mohla vytvoriť nový a vysoko negatívny aspekt vzťahov medzi Spojenými štátmi a Európou”. 

Nové protiruské sankcie sú obsahom novely zákona, ktorý je súčasťou sankcií namierených voči Iránu. Americký senát ich schválil 15. júna, avšak legislatíva musí byť ešte potvrdená zo strany americkej Snemovne reprezentantov ako aj podpisom prezidenta Spojených štátov. Podľa spravodajského portálu RT, ak zákon vstúpi do platnosti, bude ťažké z neho vycúvať. To vo výraznej miere obmedzí priestor na zmierňovanie rusko-amerických vzťahov.

Reštrikcie sa dotknú firiem, ktoré spolupracujú s ruskými ropnými a plynárenskými spoločnosťami (BASF, Shell, Engie, OMV, Wintershall a Uniper) na projekte Nord Stream 2.

Sankčné opatrenia vyvolali podobné obavy aj v Paríži. Hovorca francúzskeho ministerstva zahraničných vecí Alexandre Giorgini v tejto súvislosti uviedol, že Washington by mal takéto kroky koordinovať so svojimi partnermi v G7, so zreteľom na ich obranné a hospodárske záujmy.

Hovorca Európskej komisie na margo situácie zdôraznil potrebu medzinárodnej koordinácie ohľadne podobných krokov pri zachovaní jednoty medzi partnermi.

Ruský prezident Vladimír Putin ohľadne sankcií povedal, že určite vzájomné vzťahy s USA zhoršia, avšak Rusko podľa jeho vyjadrenia v tomto prípade neochromia.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti