Merkelová: Európa musí vziať osud do vlastných rúk, USA nás už nebudú brániť

10.05.2018 | 13:52
  0
V zahraničnej politike je Európa ešte v plienkach, tvrdí nemecká kancelárka.

Európa musí vziať svoj osud do vlastných rúk, je presvedčená nemecká kancelárka Angela Merkelová. Už to nie je tak, že nás Spojené štáty budú jednoducho brániť, povedala dnes v Aachene na západe Nemecka pri odovzdávaní ceny Karola Veľkého francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi.

"Buďme úprimní, pokiaľ ide o spoločnú zahraničnú politiku, je Európa ešte v plienkach," povedala dnes okrem iného Merkelová, podľa ktorej je pritom spoločná zahraničná politika existenciálne nutná.

Druh konfliktov sa totiž od konca studenej vojny zásadne zmenil, a navyše sa mnohé z nich odohrávajú "priamo pred našimi dverami".

"A už to nie je tak, že nás Spojené štáty budú jednoducho brániť, ale Európa musí vziať svoj osud sama do svojich rúk. To je úloha budúcnosti," zdôraznila Merkelová, ktorá od nástupu Donalda Trumpa do úradu amerického prezidenta v podobnom duchu hovorí opakovane .

S Trumpom sa v rade zahraničnopolitických otázok - rovnako ako Macron alebo šéfka britskej vlády Theresa Mayová - nezhodne. Patrí k nim aj otázka dohody o iránskom jadrovom programe, od ktorej sa americký prezident rozhodol odstúpiť.

"Vieme, že stojíme pred extrémne komplikovanou situáciou," povedala dnes v narážke na tento krok Merkelová.

"Eskalácia posledných hodín ukazuje, že ide skutočne o vojnu a mier, a môžem len na všetky zúčastnené strany apelovať, aby konali zdržanlivo," poznamenala v reakcii na útok iránskych jednotiek umiestnených v Sýrii na izraelské ciele a následnú izraelskú odvetu.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti