Merkelová: EÚ je garantom toho, že nemecké záujmy sú na medzinárodnej scéne presadzované

26.02.2018 | 15:21
  0
Šéfka vlády v Berlíne zároveň vyzvala, aby Únia zohrávala úlohu globálneho hráča.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo svojom pondelkovom prejave na zjazde Kresťansko-demokratickej únie (CDU) volala po obrodení v Európe.

Podľa Merkelovej musí Európa konať ako globálny hráč, ak chce byť vo svete akceptovaná ako seriózny partner. Dodala tiež, že Európska únia zohráva pre Nemecko úlohu garanta toho, že sa na medzinárodnej scéne presadzujú záujmy a hodnoty jej krajiny.

Šéfka nemeckej vlády vo svojom vystúpení zdôraznila potrebu obnovy eurobloku a prirovnala Európu k zlepencu. Odkázala tak na nedostatok spolupráce v takých oblastiach, ako je napríklad bezpečnosť hraníc, spoločná vojenská a zahraničná politika, ale aj jednotný trh.

Európa je príliš slabá a príliš pomalá v mnohých oblastiach. Preto je podľa Merkelovej potrebná väčšia hospodárska dynamika a viac inovatívnych riešení. Na zabezpečenie stability eura a dlhu je, ako zdôraznila, potrebná urgentná akcia.

„Iba tí, ktorí si robia svoje domáce úlohy v oblasti financií, môžu očakávať solidaritu s ostatnými členmi EÚ,“ pokračovala nemecká politička.

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti