Merkelová dostala čas do konca mesiaca, aby vyriešila nezhody v migračnej politike

18.06.2018 | 14:45
  0
V spore ide o to, či vracať rovno na nemeckých hraniciach späť utečencov, ktorí už boli zaregistrovaní v inej krajine Únie.

Nemecká vládna Kresťanskosociálna únia (CSU) chce dať podľa informácií agentúry DPA kancelárke Angele Merkelovej (CDU) čas do konca júna, aby našla zhodu v migrácii s ďalšími štátmi Európskej únie. Ak sa jej to nepodarí, bude CSU požadovať, aby sa okamžite začalo s vracaním migrantov priamo z nemeckých hraníc.

Merkelová a jej Kresťanskodemokratická únia (CDU) by podľa DPA mohli návrh prijať. Vedenie oboch sesterských strán teraz o probléme, ktorý ohrozuje veľkú koalíciu, oddelene rokuje.
V spore ide o to, či vracať rovno na nemeckých hraniciach späť utečencov, ktorí už boli zaregistrovaní v inej krajine Európskej únie, vo Švajčiarsku alebo Nórsku.

Minister vnútra Horst Seehofer a jeho CSU takýto postup - ktorý nie je súčasťou koaličnej zmluvy - presadzujú, Merkelová, väčšina jej CDU aj koaliční sociálni demokrati (SPD) sú však proti s odkazom na to, že by nezodpovedal právu Európskej únie.

Situácia sa v uplynulom týždni vyhrotila natoľko, že Seehofer pohrozil zavedením opatrení aj napriek nesúhlasu Merkelovej, čo by pravdepodobne viedlo ku koncu súčasnej vlády.

Napätie by mohol zmierniť návrh, ktorý v pondelok svojím spolustraníkom predstavil minister vnútra a ktorý jednohlasne podporilo vedenie CSU. Merkelová podľa neho dostane čas do konca mesiaca na ďalšie rokovania. Z CDU zase zaznievajú hlasy, že vedenie strany počíta s tým, že situáciu začiatkom júla znovu posúdi.

Merkelová chce o zmene nemeckého prístupu najprv rokovať s ďalšími európskymi štátmi. V Berlíne by sa kvôli tomu cez víkend mohlo uskutočniť stretnutie so zástupcami Rakúska, Talianska i ďalších krajín.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti