Merkelová chce zlepšiť podmienky pre utečencov a vyjadrila podporu migračnému paktu OSN

21.11.2018 | 10:55
  0
Nemecká kancelárka zároveň zdôraznila, že pakt je právne nezáväzný a nenaruší nemeckú suverenitu.

Zlepšenie podmienok utečencov na celom svete je v nemeckom národnom záujme, a aj preto je globálny pakt OSN o migrácii správnym krokom, je presvedčená nemecká kancelárka Angela Merkelová (CDU).

Povedala to v stredu v parlamente pri prerokúvaní návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Zdôraznila tiež, že Nemecko nemôže myslieť len na seba, ale vždy musí myslieť aj na ostatných. Niektoré problémy sa podľa nej dajú totiž riešiť len spoločne.

Merkelová pripomenula, že v dnešnom svete je 220 násilných konfliktov, ktoré majú vplyv na viac ako miliardu detí a z domovov vyhnali cez 68 miliónov utečencov. Riešiť ich situáciu nie je podľa kancelárky v silách jedinej krajiny, na čo v roku 2015, keď vrcholila migračná kríza, prišlo aj Nemecko.

"Chceme rozumné podmienky (pre utečencov) po celom svete, pretože inak si ľudia samozrejme povedia, že je len pár krajín, do ktorých môžu ísť," vyhlásila Merkelová. "Tento pakt o migrácii, rovnako ako pakt pre utečencov sú správnym pokusom o odpoveď, ako riešiť globálne problémy medzinárodne a spoločne," poznamenala tiež.

Šesťdesiatštyriročná politička zároveň zdôraznila, že pakt je právne nezáväzný a nenaruší nemeckú suverenitu. Odmietla tiež kritiku, že sa o ňom v spolkovej republike dostatočne verejne nedebatovalo. O tom, ako medzinárodne riešiť migráciu, sa podľa nej vedie debata celé posledné tri roky.

Za prijatie paktu, ktorý odmieta napríklad Austrália, Spojené štáty, Izrael, Česko, Poľsko, Maďarsko alebo Rakúsko, sú v Nemecku všetky parlamentné strany s výnimkou protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AFD), i keď aj v konzervatívnej únii CDU / CSU sa ozývajú niektoré kritické hlasy.

Na adresu AFD dnes Merkelová poznamenala, že si niektorí ľudia myslia, že dokážu všetko vyriešiť sami a musia myslieť len na seba, čo je číry nacionalizmus. "To nie je patriotizmus. Patriotizmus je, keď v nemeckom záujme zahrnieme aj ostatných," uviedla za potlesku väčšiny poslancov.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti