Merkelová chce s Macronom zreformovať EÚ

19.06.2018 | 18:00
  0
Obaja lídri sa zhodli tiež na potrebe reformy azylového systému.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron chcú užšiu zahraničnú politiku Európskej únie, v ktorej nebude nutné vždy rozhodovať jednomyseľne.

Požadujú tiež vytvorenie spoločných intervenčných síl a väčšiu solidaritu pri riešení problematiky migrácie. Obaja politici to dnes povedali na tlačovej konferencii po spoločnom rokovaní na zámku Meseberg severne od Berlína.

"Otvárame novú kapitolu," vyhlásila Merkelová po niekoľkohodinovom rozhovore s Macronom o reformách Európskej únie a eurozóny. "Potrebujeme európske odpovede. Vedie nás vedomie, že Európa musí nájsť svoje miesto v multilaterálnom svete," poznamenala.

Aby sa Európska únia mohla dôraznejšie zasadzovať za svoje presvedčenie, za mier alebo životné prostredie, potrebuje podľa oboch politikov užšiu spoluprácu v zahraničnej, bezpečnostnej a obrannej politike.

Musí tiež reformovať svoj azylový systém, ktorý musí byť podľa Macrona efektívnejší a solidárnejší. Súčasťou zmien má byť výrazné posilnenie Európskej agentúry pre pobrežnú a pohraničnú stráž (Frontex) aj lepšia spolupráca s krajinami pôvodu utečencov.

Macron k rozsiahlym reformám Európskej únie vyzval vlani v septembri len niekoľko dní po nemeckých parlamentných voľbách. Odpovede z Nemecka sa ale dlho nedočkal, pretože v spolkovej republike až do tohtoročnej jari vznikala nová vláda.

Ani po opätovnom vymenovaní Merkelovej do funkcie kancelárky z Nemecka neprišla žiadna rozhodná reakcia na Macronove návrhy, pretože Berlín nebol vo viacerých oblastiach ochotný ísť tak ďaleko ako Paríž. Nakoniec ale obe strany našli spoločnú reč.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti