Merkelová chce obnoviť dôveru občanov v jej vládu a nemecký establišment

15.10.2018 | 17:18
  0
Podľa Merkelovej slov voľby v Bavorsku ukázali, že ani tie najlepšie ekonomické ukazovatele a plná zamestnanosť nestačili na volebný úspech vládnej CSU.

Nemecký spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier je presvedčený, že politické strany budú po krajinských voľbách v Bavorsku pristupovať k ich výsledkom, ktoré sú, ako naznačil, odrazom veľkých zmien. Najvyšší nemecký ústavný činiteľ to vyhlásil v pondelok pri návšteve závodu Siemens v saskom meste Görlitz.

Podľa Steinmeiera by teraz zodpovední z jednotlivých politických strán mali spoločne prediskutovať dôsledky, ktoré z výsledkov bavorských volieb vyplývajú pre spolkovú republiku. Osobne chápe, že verejnosť sleduje volebné výsledky so záujmom, časť s radosťou, časť s obavami.

Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Nemecká spolková kancelárka a predsedníčka Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) Angela Merkelová sa chce vo svetle zlého volebného výsledku sesterskej Kresťanskosociálnej únie Bavorska (CSU) v krajinských voľbách intenzívnejšie usilovať o obnovenie stratenej dôvery občanov v aktérov politickej scény a v prácu vládneho kabinetu. Vyplýva to z jej slov na podujatí Spolkového zväzu pre veľkoobchod, zahraničný obchod a služby v Berlíne.

Podľa Merkelovej slov voľby v Bavorsku ukázali, že ani tie najlepšie ekonomické ukazovatele a plná zamestnanosť nestačili. Dodatočne treba priznať, že v uplynulých 12 mesiacoch sa stratilo mnoho dôvery, pripustila a dodala, že občania očakávajú spoločný postup strán únie CDU/CSU.

V nedeľňajších voľbách do 180-členného bavorského krajinského snemu získala CSU 37,2 percenta hlasov, čo je o viac ako 10 percentuálnych bodov menej ako vo voľbách v roku 2013. Vyplýva to z oficiálnych volebných výsledkov zverejnených v pondelok ráno po sčítaní všetkých platných hlasov.

Druhou najúspešnejšou stranou v týchto bavorských voľbách sa stali Zelení, ktorí získali 17,5 percenta hlasov, čím si oproti predchádzajúcim voľbám polepšili o približne desať percent.

Ešte pred pravicovo-populistickou Alternatívou pre Nemecko (AfD) sa podľa predbežných konečných výsledkov umiestnil najpravdepodobnejší koaličný partner CSU v budúcej bavorskej krajinskej vláde - zoskupenie Freie Wähler so ziskom 11,6 percenta hlasov.

Zdroj: 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti