Merkelová chce, aby bol šéf kontrarozviedky po kritických vyjadreniach o situácii v Chemnitzi z funkcie odvolaný

17.09.2018 | 12:47
  0
Za šéfom Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV) doteraz pevne stál minister vnútra Horst Seehofer (CSU).

Nemecká kancelárka Angela Merkelová (CDU) je podľa denníka Die Welt rozhodnutá, že šéf civilnej kontrarozviedky Hans-Georg Maassen musí po svojich vyjadreniach k situácii v Chemnitzi skončiť vo funkcii. S konečnou platnosťou majú o budúcnosti Maassena, ktorý o dianí v Chemnitzi šíril nepravdivé informácie, rozhodnúť špičky koalície v utorok.

Za šéfom Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV) doteraz pevne stál minister vnútra Horst Seehofer (CSU). Dôvodom, prečo sa podľa koaličných zdrojov Merkelová takto rozhodla, je jej presvedčenie, že sa Maassen neprípustným spôsobom zamiešal do politického diania.

Maassen vyvolal na nemeckej politickej scéne búrku svojim nepodloženým tvrdením o dianí v Chemnitzi, kde sa po vražde Nemca, z ktorej sú podozriví traja prisťahovalci, odohrali demonštrácie aj útoky na cudzincov. Jeden z nich šéf kontrarozviedky spochybnil s tým, že mohlo ísť o cielene šírenú nepravdivú informáciu. Neskôr sa ale ukázalo, že pre toto tvrdenie nemal žiadne dôkazy, a musel tak pripustiť, že video je autentické.

K odchode šéfa kontrarozviedky ako prvá z koaličných strán minulý týždeň vyzvala sociálna demokracia (SPD). Merkelová na minulý štvrtok zvolala rokovane špičiek koalície. To ale jasný výsledok neprinieslo, a preto sa politici dohodli, že sa znovu stretnú v utorok.

Merkelová sa zatiaľ verejne k budúcnosti Maassen nevyjadrila, podľa Die Welt ale cez víkend niektorým spolustraníkom po telefóne oznámila, že musí skončiť, či už s tým jeho politický šéf a minister vnútra Seehofer súhlasí, alebo nie. Ako sa k situácii postaví Seehofer – ak sa potvrdí informácia nemeckého denníka -, zatiaľ nie je zrejmé.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti