Merkelová: Čelíme radikalizmu, antisemitizmu i násiliu zo strany migrantov

10.09.2018 | 15:16
  0
O situácii v Chemnitzi sa v Nemecku od vraždy, z ktorej je podozrivá trojica prisťahovalcov, diskutuje nepretržite už dva týždne.

Nemecko podľa kancelárky Angely Merkelovej (CDU) čelí trom veľkým výzvam - zvyšujúcemu sa pravicovému radikalizmu, antisemitizmu a násilia zo strany jednotlivých utečencov. Na tlačovej konferencii v Berlíne to dnes povedal jej hovorca Steffen Seibert.

K budúcnosti šéfa kontrarozviedky Hansa-Georga Maassena, ktorý pre svoje výroky o situácii v Chemnitzi čelí výzvam na odstúpenie, sa vyjadrovať nechcel.

"Je pre nás úplne jasné, že čelíme trom výzvam. Jednou je zvyšujúci sa pravicový radikalizmus v Nemecku. Ďalšia je znepokojujúci antisemitizmus, ktorý stále znova masívne ohrozuje židovský život v krajine, pri ktorom sme radi, že tu znova je a že kvitne. A tretia výzva sú samozrejme tiež násilné zločiny spáchané jednotlivými utečencami, "uviedol Seibert, podľa ktorého sa ale všetkým trom dá čeliť len prostriedkami právneho štátu.

O situácii v Chemnitzi sa v Nemecku od vraždy, z ktorej je podozrivá trojica prisťahovalcov, diskutuje nepretržite už dva týždne. Minulý týždeň debatu vyhrotil šéf kontrarozviedky Maassen, keď uviedol, že nemá dôkazy o tom, že sa v Chemnitzi odohrali štvanice proti prisťahovalcom, o ktorých predtým hovorila Merkelová. Bez predloženia dôkazov tiež spochybnil video, ktoré údajne ukazuje jeden z útokov pravicových radikálov na prisťahovalcov, ku ktorým v tomto východonemeckom meste došlo.

Vysvetlenie si od Maassena vyžiadal minister vnútra Horst Seehofer (CSU), ktorý sa však za neho zároveň jasne postavil. Naopak opozícia aj vládni sociálni demokrati (SPD) hovoria o tom, že by mal vo funkcii skončiť, keď svoje tvrdenia nedokáže. Merkelová, ktorá dnes rovnako ako Seehofer dostala správu kontrarozviedky vzťahujúcu sa k Maassenovým výrokom, zatiaľ o jeho budúcnosti hovoriť nechce. Výslovne sa za neho ale nepostavila.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti