Merkelová akceptuje ďalších utečencov

23.04.2018 | 18:06
  0
Prijatie žiadateľov o azyl súvisí s dohodou, ktorú uzatvorila Európska únia a Turecko.

Nemecká kancelárka v pondelok potvrdila, že Berlín v rámci migračnej dohody medzi Tureckom a Európskou úniou prijme 10-tisíc utečencov. Angela Merkelová zároveň zdôraznila potrebu pokračovať v pomoci krajinám postihnutých krízou.

Na stretnutí s vysokým komisárom OSN pre utečencov Filippom Grandim pripomenula nemecký záväzok pri plnení tejto dohody a predovšetkým pri riešení problému nelegálnej migrácie. Vláda v Berlíne bude podľa jej slov aj naďalej poskytovať pomoc krajinám postihnutých krízou, ako je napríklad Líbya, alebo Sýria.

Eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopoulos už minulý týždeň vyhlásil, že Nemecko plánuje z krajín Blízkeho východu a severnej Afriky prijať 10-tisíc utečencov.

V reakcii na migračnú krízu predstavila Európska únia v roku 2015 schému na prerozdeľovanie utečencov, ktorí v dôsledku vojenských konfliktov v týchto krajinách začali utekať do Európy.

Ankara s Bruselom uzavrela v marci roku 2016 dohodu, v rámci ktorej sa Turecko zaviazalo prijať späť do svojej krajiny všetkých nelegálnych migrantov, ktorí sa priplavili do Grécka cez Egejské more. Dohoda predpokladá, že za každého nelegálneho sýrskeho utečenca vráteného z gréckych ostrovov bude presídlený priamo z Turecka jeden občan Sýrie.

Európska únia ako súčasť dohody prisľúbila Turecku možnosť bezvízového styku a urýchlenie rokovaní o vstupe krajiny do Európskej únie. Euroblok sa taktiež zaviazal poskytnúť Ankare finančnú pomoc na pokrytie nákladov za prijatie utečencov.

Zdroj: sputniknews.com

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti