Merkelová a Orbán sa nezhodli v otázke migrácie, rozdeľuje ich spôsob zaobchádzania s migrantami

05.07.2018 | 17:32
  0
Maďarský premiér uviedol, že jeho vláda zvažuje umiestniť 8000 strážcov na hranice krajiny,

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa vo štvrtok nezhodla s maďarským premiérom Viktorom Orbánom v otázke migrácie, ale obaja uviedli, že sú ochotní ďalej rokovať. Informovala o tom agentúra AP.

Merkelová povedala na spoločnej tlačovej konferencii v Berlíne, že chce chrániť európsku "hummánnosť", čo sa týka spôsobu zaobchádzania s migrantami, a "to je zrejme to, čo nás rozdeľuje".

Orbán reagoval, že postoj Maďarska sa nezmenil, odkedy uzavrelo svoje hranice pred migrantami počas ich prílevu v roku 2015. Uviedol, že jeho vláda zvažuje umiestniť 8000 strážcov na hranice krajiny a prejaviť tak "celkom dobrú solidaritu" s členmi EÚ.

Merkelová súhlasila, že ochrana európskych vonkajších hraníc je "dôležitá a oprávnená", krajiny EÚ by však mali podľa nej prijať nejakých migrantov, čo Maďarsko odmieta.

Orbán v stredu pri rokovaní s nemeckým spolkovým ministrom vnútra Horstom Seehoferom vyhlásil, že Maďarsko nemôže a ani nechce prijať nikoho, avšak je pripravené kedykoľvek pomôcť pri vracaní ilegálnych prisťahovalcov do Grécka.

Zdroj: hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti