Medzinárodný súd v Haagu by mal vyšetrovať vojnové zločiny v Afganistane

21.11.2017 | 14:42
  0
Príslušníci americkej armády a CIA sú medzi podozrivými.

Prokurátorka Medzinárodného trestného súdu (ICC) v holandskom Haagu Fatou Bensoudaová požiadal o povolenie začať vyšetrovanie amerického vojenského personálu a členov CIA v súvislosti vojnovými zločinmi v Afganistane.

Okrem amerických ozbrojených síl a spravodajskej agentúry, Bensoudaová požiadala ICC o povolenie vyšetriť údajné zločiny proti ľudskosti a vojnové zločiny afganského hnutia Taliban a siete Haqqani a taktiež vojnové zločiny afganských bezpečnostných síl.

Fatou Bensoudaová uviedla, že možné vyšetrovanie sa bude zameriavať na údajné trestné činy spáchané na území Afganistanu od mája 2003, ako aj v tajných väzniciach v iných krajinách od júla roku 2002.

Útoky z 11. septembra 2001, ktoré viedli Američanov k inváziám do Afganistanu a potom do Iraku, využila CIA k tomu, aby používala tajné väznice, známe ako "čierne miesta". V nich boli vypočúvané a mučené osoby podozrivé z terorizmu, ktoré pochádzali z celého sveta, vrátane Afganistanu.

Vo vyhlásení na internetovej stránke Medzinárodného trestného súdu prokurátorka uviedla, že vyšetrovanie je potrebné kvôli "závažnosti spáchaných činov ... a absencii príslušných vnútroštátnych konaní proti tým, ktorí nesú najväčšiu zodpovednosť za najzávažnejšie trestné činy v rámci tejto situácie".

Denník Financial Times pripomína, že aj keď Spojené štáty nie sú členským štátom v rámci ICC, americkí občania môžu byť obvinení zo zločinov spáchaných na území tých štátov, ktoré sú účastníkmi Medzinárodného trestného súdu. Ten bol založený v roku 2002 a je prvým stálym súdom na svete, ktorého úlohou je stíhať vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti a genocídu. Jeho členom je viac ako 120 štátov. Rusko, Čína a Spojené štáty dohodu o účasti v rámci ICC nepodpísali.

Zdroj: ft.com


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti