Medzinárodné kresťanské veľvyslanectvo Jeruzalem sa pridalo k B‘ nai B’rith a protestuje proti Tisovi v ankete Najväčší Slovák

31.10.2018 | 16:49
  0
Slovenská pobočka ICEJ píše, že Tiso je hanbou slovenských dejín, nie osobnosťou.

Po židovskej je aj kresťanská organizácia proti zaradeniu Jozefa Tisa do zoznamu oceňovaných osobností nového televízneho projektu Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), celonárodnej ankety Najväčší Slovák.

„Rozhodne protestujeme proti tomu, aby meno Jozefa Tisa vôbec figurovalo v akomkoľvek zozname historických osobností, o ktorých sa v ankete bude hlasovať. V čase takmer nekontrolovaného šírenia aj tých najbizarnejších konšpiračných teórií, prostredníctvom množiacich sa internetových portálov, apelujeme na zodpovednosť verejnoprávneho média pri formovaní historického povedomia Slovenska,“ píše vo vyhlásení pre tlač Medzinárodné kresťanské veľvyslanectvo Jeruzalem (International Christian Embassy Jerusalem, ICEJ), pobočka na Slovensku.

Tiso vraj schvaľoval deportácie Židov

Vo vyhlásení pre tlač podpísanom predsedom ICEJ Slovensko Petrom Švecom a tajomníkom ICEJ Slovensko Kamilom Maljarčikom, ktoré agentúre SITA poskytol Maljarčik upozorňuje, že úlohou RTVS je „meno ktoréhokoľvek reprezentanta vojnového slovenského štátu zo zoznamu tejto ankety aktívne vyškrtnúť aj v prípade, že by ho tam zaradil ktokoľvek“.

Slovenská pobočka ICEJ píše, že Tiso, ako „politik, ktorý schvaľoval v roku 1942 deportácie viac ako 57-tisíc Židov do koncentračných táborov s platbou za každú deportovanú osobu a zbavením občianstva proti ich vôli, a ktorý schvaľoval aj ďalšie antisemitské perzekúcie, je hanbou slovenských dejín, nie osobnosťou. A formát zábavnej televíznej show nemožno vydávať za diskusiu hodnotiacu jeho činy, ktoré sú serióznymi historikmi dávno zanalyzované, prediskutované a zhodnotené“.

Podľa organizácie „Jozef Tiso, ktorý deportácie Židov schvaľoval, je vojnovým zločincom. Mučeníkmi boli desiatky tisíc obetí pro-nacistickej politiky štátu, na čele ktorého dobrovoľne a počas celej II. svetovej vojny stál muž – kňaz menom Jozef Tiso. Skutočnosti, že Jozef Tiso bol Slovákom či kňazom, nie sú ospravedlnením, ale skôr príťažou“.

Vojnový zločinec alebo mučeník?

ICEJ Slovensko pripomína, že verejnoprávna televízia RTVS začala minulý týždeň vysielať upútavku na nový program, celonárodnú anketu Najväčší Slovák, v ktorej môže verejnosť od 1. novembra hlasovať o najvýznamnejšej osobnosti Slovenska.

Za jednu z prvých troch postáv, ktoré v upútavke majú prilákať pozornosť divákov na sledovanie tohto programu, bol vybraný Jozef Tiso, prezident vojnového fašistického slovenského štátu, odsúdený po vojne ako vojnový zločinec.

Upútavka obsahovala otázku: „Vojnový zločinec alebo mučeník?“ ICEJ Slovensko s čiastočnou úľavou prijala rozhodnutie vedenia RTVS zo záveru minulého týždňa o stiahnutí upútavky s Tisom.

Za nezodpovedné však považuje „už to, že takáto upútavka vôbec vznikla. Slovensko totiž má svoje osobnosti, ktoré sa nespochybniteľne zaslúžili o pozitívne hodnoty v rôznych oblastiach verejného života a môžu byť vzormi pre súčasné aj budúce generácie“.

Proti Tisovi je aj B‘ nai B’rith

Proti zaradeniu Jozefa Tisa do zoznamu oceňovaných osobností celonárodnej ankety RTVS Najväčší Slovák protestovala minulý týždeň aj židovská humanitárna organizácia B‘ nai B’rith – Tolerancia. Generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka listom vyzvala, aby zrušil zaradenie Jozefa Tisa do spomínaného projektu.

Podľa nich „už jediná upútavka na tento titul s Jozefom Tisom pod názvom ‚Vojnový zločinec alebo mučeník?‘ vzbudila pohoršenie, keďže hraničí s propagáciou fašizmu“. B´nai B´rith – Tolerancia sa domnieva, že „vytváranie platformy pre diskusiu o kladných a záporných vlastnostiach osobností slovenskej histórie je neprijateľné podsúvaním titulku, že Jozef Tiso bol mučeníkom“.

RTVS avizoval, že na list bude reagovať a oficiálnou cestou odpovie priamo organizácii B‘ nai B’rith – Tolerancia.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti