Mayová: Rusko zasahuje do diania v Európe. Nie však v Británii

16.11.2017 | 14:35
  0
Britským poslancom bolo povedané, že Moskva sa do Brexitu nemiešala.

Britská premiérka Theresa Mayová odmietla tvrdenia, že Rusko zasahovalo do referenda o Brexite. Pri tom 14. novembra mala na bankete primátora britskej metropoly prejav, v ktorom obvinila Rusko z ovplyvňovania volieb v európskych štátoch, hackerských útokoch na západné vládne inštitúcie, ako aj zo šírenia falošných správ.

Počas interpelácie poslancov britského parlamentu, Mayová sa priznala k slovám o ruských zásahoch vo viacerých štátoch Európy. Poprela však, že tento prípad by sa vzťahoval aj na Veľkú Britániu.

Predsedníčka britskej vlády tak odpovedala na otázku poslankyne opozičných labouristov, ktorá sa odvolala na tvrdenie ministra zahraničných vecí Borisa Johnsona. Ten začiatkom mesiaca pripustil, že tvrdenia o ovplyvňovaní britského volebného systému Ruskom nie sú pravdivé a dodal, že žiadne dôkazy o zásahoch Moskvy nevidel.

Hovorca šéfa britských Labouristov Jeremyho Corbyna v tejto súvislosti povedal, že ohľadne uvedených výrokov je potrebné zadovážiť viac dôkazov.

"Jeremy vo vzťahu k Rusku a s ohľadom na napätie medzi NATO a Ruskom a západnými mocnosťami a Ruskom pri viacerých príležitostiach vyzdvihol potrebu dialógu, ktorý by prispel k znižovaniu napätia s Ruskom."

V pondelok sa Theresa Mayová taktiež vyjadrila, že Rusko "ohrozuje medzinárodný poriadok" a že Moskva to robí "ovplyvňovaním volieb a hackovaním dánskeho ministerstva obrany a Bundestagu (nemecký parlament)".

Predseda výboru pre zahraničné vzťahy hornej komory ruského parlamentu Konstantin Kosačev vo svojej reakcii uviedol, že Mayovej prejav bol "prekvapivo plný ideových klišé." Dodal tiež, že konflikt s Ruskom nie je ideologický a tentokrát z neho nevzíde "triumf západných hodnôt", pretože podľa neho sa v tomto smere súboj neodohráva.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov odkázal, že pokusy predstaviteľov niektorých vlád viniť Rusko za domáce problémy sú určené na odpútanie pozornosti od vlastného zlyhania.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti