Mayová ostro odsúdila teroristický útok v Londýne: Čo je veľa, to je veľa

05.06.2017 | 07:15
  0
Premiérka vyzvala svojich krajanov na tvrdší postoj k extrémistom a prísnejšej kontrole kybernetického priestoru.

LONDÝN 5. júna – Britská premiérka Theresa Mayová sa pred svojím sídlom na Downing Street č. 10 vyjadrila k sobotňajšiemu teroristickému útoku v Londýne, ktorý – rovnako ako nedávny bombový útok v Manchestri – ostro odsúdila. Informujú o tom agentúry AP a DPA.

Premiérka vyzvala svojich krajanov na tvrdší postoj k extrémistom a prísnejšej kontrole kybernetického priestoru, ktorý môže byť zneužitý radikálmi. Hoci posledné teroristické útoky podľa nej nesúvisia, spája ich jedna ideológia zla, ktorá hlása, že západné hodnoty nie sú zlučiteľné s islamom.

Mayová pripomenula, že britská polícia a tajné služby od marca zmarili päť pripravovaných teroristických činov. Potvrdila tiež, že sobotňajší útok na Londýnskom moste a v lokalite Borough Market si dosiaľ vyžiadal už sedem mŕtvych a 48 zranených, z ktorých mnohí sú v život ohrozujúcom stave.

ÚTOK BOL ZACIELENÝ NA NEVINNÝCH CIVILISTOV

Premiérka, ktorú cituje spravodajská stanica BBC, povedala, že teroristický útok bol zacielený na “nevinných a neozbrojených civilistov”. Upozornila, že nadišiel čas povedať “čo je veľa, to je veľa”. Prisľúbila tiež prehodnotenie protiteroristickej stratégie uplatňovanej na území Británie.

Mayová, ktorá predsedala stretnutiu vládneho bezpečnostného výboru Cobra, zároveň potvrdila, že všeobecné voľby sa budú konať podľa plánu vo štvrtok 8. júna a predvolebná kampaň politických strán (okrem Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva – UKIP, ktorá ju neprerušila) sa obnoví v pondelok.

KRAJINA PRIVEĽMI TOLERANTNÁ VOČI EXTRÉMIZMU

“Kým v uplynulých rokoch sme spravili výrazný posun, úprimne povedané, naša krajina je priveľmi tolerantná voči extrémizmu. Musíme sa preto stať zdatnejšími pri jeho identifikovaní a likvidovaní naprieč celým verejným sektorom a spoločnosťou. Bude si to vyžadovať náročnú a často nepríjemnú konverzáciu, ale naša krajina sa musí v boji proti extrémizmu zjednotiť. Nesmieme žiť v segregovaných, odlúčených komunitách, ale ako jedno skutočne Spojené kráľovstvo,” vyhlásila Mayová.

Google a Twitter reagovali na obvinenie Mayovej, že napomáhajú rastu extrémizmu

Google a Twitter reagovali včera na obvinenie britskej premiérky Theresy Mayovej, že internetové spoločnosti napomáhajú teroristickým útokom, pretože poskytujú extrémistickým názorom “bezpečný priestor, ktorý potrebujú na svoj rast”.

Predstavitelia oboch spoločností vo svojich vyhláseniach uvádzajú, že pracujú na zlepšení technológie na identifikáciu a odstránenie nevhodného obsahu, vrátane vyjadrení a zložiek vzťahujúcich sa k terorizmu.

Nick Pickles, šéf verejnej politiky spoločnosti Twitter v Británii zdôraznil, že pokračujú “v rozširovaní využitia technológií v rámci systematického prístupu k odstraňovaniu tohto typu obsahu”.

Spoločnosť Google konštatovala, že “spolupracuje s vládou a mimovládnymi organizáciami pri riešení týchto náročných a komplexných problémov a že zdieľa záväzok vlády zabezpečiť, že teroristi nebudú mať hlas online.”

Londýnska polícia sa podľa tlačovej agentúry AP nevyjadrila, akú úlohu, ak vôbec nejakú, mali pri sobotňajšom nočnom útoku sociálne siete alebo informácie z internetu.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti