Matovič účelovo manipuluje s informáciami, reaguje kancelária parlamentu na obvinenia

25.04.2017 | 18:41
  0
Poslanec iba účelovo manipuluje s informáciami.

BRATISLAVA 25. apríla – Kancelária NR SR ostro vystupuje proti tvrdeniam poslanca Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA). Pred novinármi tak reagovala hovorkyňa NR SR Zuzana Čižmáriková na adresu otvárania obálok poslancom v Národnej rade SR.

KAŽDÁ ZÁSIELKA MÔŽE BYŤ PODOZRIVÁ

„Poslanec iba účelovo manipuluje s informáciami. Kancelária NR SR musí postupovať podľa príslušných zákonov a podľa odporúčaní, ktoré dostáva či už z ministerstva vnútra alebo Úradu na ochranu verejných činiteľov,” povedala a upozornila na to, že ešte minulý rok v novembri NR SR dostala smernicu z ministerstva vnútra, ktorá im presne nariaďuje, ako majú postupovať nielen s listovými, ale aj s inými zásielkami.

„Nerobí sa nič neštandardné. Každá zásielka môže byť podozrivá, v poslednej dobe sme mali tri kontaminované, rádioaktívne zásielky. Každá listová zásielka bez odosielateľa je preverená,” povedala s tým, že aj zamestnanci sú preverení a musia dodržiavať listové tajomstvo. Rozhodnutie vzniklo až teraz, lebo podľa nej sa všetko muselo preveriť, preštudovať a aj smernica mala nejaký vývoj a musela sa vytvoriť.

DANKO MÁ OTVÁRANÚ KAŽDÚ ZÁSIELKU

O tom, že zamestnanci NR SR musia odkladať zásielky, ktoré majú vulgárny obsah, Čižmáriková uviedla, že sami poslanci si nechceli preberať listy s vulgarizmami a zamestnanci s tým mali problém. Podľa nej daný poslanecký klub je upozornený, že má na podateľni zásielku s vulgarizmami. Tam ho zamestnanci archivujú, ak si ho klub neprevezme, tak po troch mesiacoch ho skartujú.

Dodala, že predseda parlamentu má otváranú každú zásielku. Na otázku, či vedúci Kancelárie NR SR Daniel Guspán, ktorý rozhodnutie otvárať obálky podpísal, nie je podriadeným Dankovi, hovorkyňa uviedla, že „zamestnanci Kancelárie NR SR sú zamestnanci NR SR, a nie predsedu NR SR”.

Zároveň povedala, že Úrad na ochranu verejných činiteľov vydal odporúčanie, čo je podozrivá zásielka a toho sa zamestnanci NR SR držia. Podľa nej Andrej Danko nemá s riadením Kancelárie NR SR nič spoločné a o nariadení nevedel. „Nenariaďuje kancelárii, ako má postupovať. Rovnaké usmernenie dostal Úrad vlády aj Kancelária prezidenta SR,” uviedla.

KANCELÁRIA NR SR “KLAMSTVÁ” ODMIETLA

Kancelária NR SR a jej vedúci Daniel Guspán sa odmietajú zúčastňovať na prekrývaní politických škandálov poslanca Igora Matoviča. “Dôrazne sa ohradzujeme voči klamstvám o údajnom čítaní listových zásielok, ktoré sú adresované poslancom Národnej rady SR,” uviedol vo vyhlásení Odbor komunikácie s médiami a verejnosťou parlamentu. Informoval, že za posledných 14 dní platnosti novej smernice o bezpečnostných opatreniach bolo na základe špecifických pravidiel z Úradu na ochranu ústavných činiteľov zásielok, preverených 39 listových zásielok zo 789 doručených, čo predstavuje 4,9 percenta.

“Poslanec Igor Matovič dnes obvinil Kanceláriu Národnej rady SR a jej zamestnancov z porušovania listového tajomstva. V predmetnej veci vedúci kancelárie Daniel Guspán sám kontaktoval Generálnu prokuratúru SR a podal vysvetlenie. Celú záležitosť tak Kancelária NR SR berie ako uzavretú a žiadame preto poslanca Matoviča, aby svojimi klamstvami nešpinil meno Kancelárie NR SR a jej zamestnancov,” uzavrel odbor komunikácie.

REAKCIA MINISTERSTVA VNÚTRA

“Vzhľadom na to, že sa objavili podozrivé zásielky, ako biely prášok alebo rádioaktívne látky, ktoré boli zaslané aj predstaviteľom vlády, Úrad na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR vydal odporúčanie ako postupovať v prípade prijatia podozrivej zásielky,” uviedol v reakcii rezort vnútra s tým, že toto odporúčanie zaslali aj parlamentu.

Úrad v odporúčaní uvádza, že je potrebné venovať pozornosť spôsobu, akým bola zásielka doručená. Poukazujú pritom napríklad na skutočnosti, keď obálka nemá uvedeného odosielateľa alebo odosielaciu poštu. Ďalšie znaky, na ktoré sa podľa úradu treba zamerať, je napríklad príliš veľká váha nepomerná k hmotnosti, mastné škvrny, viditeľné prachové častice alebo viditeľné obrysy vodičov alebo iných komponentov cez obal.

Úrad v tejto súvislosti odporúča, aby bola na otváranie zásielok vyčlenená jedna osoba, ktorá má byť vybavená ochrannými rukavicami a rúškou. V prípade, že zásielka uvádza informáciu, že sa v nej nachádza nebezpečný materiál, je podľa úradu potrebné kontaktovať kompetentné orgány.

Otvorené listy dostali v parlamente aj poslanci SaS, strana hovorí o eštébáckych praktikách

Otvorené obálky s pečiatkou “Otvorené z bezpečnostných dôvodov” dostali v Národnej rade SR aj poslanci za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Ľubomír Galko a Karol Galek. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková s tým, že bližšie informácie, prečo im zamestnanci Kancelárie NR SR listy otvorili, zisťujú.

Strana SaS však otváranie listov poslancov považuje za “cenzúru najhrubšieho zrna a bezprecedentný spôsob porušenia ústavného práva”. “Pokyn čítať listy nemá nič spoločné s bezpečnosťou poslancov, predseda parlamentu Andrej Danko jednoducho strká nos, kam nemá. Strana Sloboda a Solidarita to považuje za eštébácke praktiky,” uvádza sa v stanovisku strany.

Liberáli budú iniciovať zasadnutie Opozičnej rady, na ktorej chcú rokovať o návrhu hnutia OĽaNO odvolať predsedu parlamentu Danka.

Ani komunisti to nerobili, hovorí Kollár o otváraní listov v parlamente

Poslanecký klub Sme rodina považuje otváranie poštových zásielok pracovníkmi Kancelárie Národnej rady Slovenskej republiky za neprípustné. Pre agentúru SITA to povedal líder hnutia Boris Kollár.

„Najprv nám zavreli ústa rokovacím poriadkom a teraz idú pošliapať ústavu. Robia z nej trhací šlabikár. Ani komunisti to nerobili, dali nás ešte na horšiu úroveň ako väzňov,“ povedal Kollár, podľa ktorého to je príklad deštrukcie.

Poslanec Peter Pčolinský sa osobne stretol s tým, že dostal otvorenú obálku. „Nebola ani opečiatkovaná, bolo to ešte niekedy v januári,“ povedal s tým, že vtedy sa na podateľni NR SR pýtal, prečo má obálku odlepenú, odpoveď však nedostal. Podľa poslancov za Sme rodina sú takéto spôsoby obmedzovania a porušovania listového tajomstva dôvodom na odvolávanie kohokoľvek.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti