Matovič obvinil Sakovú, že ekonomickým zázrakom zarobila 300-tisíc. Sú to výmysly, reaguje ministerka

02.05.2018 | 15:52
  0
Podľa opozičného poslanca bohatla Denisa Saková na základe rovnakého vzorca ako Tomáš Drucker.

Ministerka vnútra Denisa Saková mala podľa opozičného poslanca Igora Matoviča spraviť podvody s majetkom s rovnakou schémou ako jej predchodca Tomáš Drucker.

"Ten istý scenár ako cez kopirák je u pani ministerky Sakovej," povedal Matovič.

Výhodný nákup

Tá mala podľa Matoviča kúpiť nebytový priestor v objekte Panorama City v Bratislave za 466 055 eur, zatiaľ čo jeho trhová cena je 821-tisíc a dnes ho predáva. Jej zisk tak môže byť 76 percent, čiže vyše 354-tisíc eur.  "Priestory aj s príslušenstvom stáli 466 055 eur, čo znamená, že 1350 eur za m2. Aj na najhoršom mieste v Trnave stojí m2 viac," upozornil Matovič. O tomto probléme dnes informoval aj Denník N.

"Kupovali v čase, keď to bolo celé komplet skolaudované," povedal Matovič s tým, že argument, že to kupovali počas výstavby, kedy sú priestory lacnejšie, neobstojí. 

Rovnaký model ako pri Druckerovi

Matovič tiež upozornil, že Saková ako výlučná vlastníčka týchto priestorov ich predáva za 2580 eur/m2, celkovo za 821-tisíc eur. Podľa Matoviča sa preto v jej prípade opakuje ten istý model podozrivého obchodu, ktorý naznačil pri Druckerovi v spojitosti s kúpou pozemkov v Trnave a okolí. Sakovú vyzval na odovzdanie zisku z predaja na charitu.

"Kupovali priestor dramaticky lacnejšie a urobili podnikateľský zázrak," konštatoval Matovič.
Nízka cena podľa neho nesúvisí so žiadnou podnikateľskou šikovnosťou, ale vidí v tom spojitosť s faktom, že Sakovej manžel loboval v minulosti pri tendri na nákup trolejbusov pre Dopravný podnik Bratislava (DPB) za spoločnosť vlastniacu obchodný komplex, ktorého súčasťou sú priestory nadobudnuté manželmi Sakovcami.

Nebol to manželov biznis

"Aj ja som pätnásť rokov podnikal a kedy tedy sa mi podarilo urobiť nejaký dobrý biznis. Ale v prípade ministrov vnútra za Smer je to akési pravidlo, že urobia dobrý biznis s firmou, pre ktorú robili pred tým akési službičky," dodal opozičný poslanec.

Matovič ďalej dodal, že pri Sakovej neobstojí ani argument, že to bol biznis jej manžela. Firma Komec, na ktorú je priestor napísaný, bola spoločným vlastníctvom Denisy Sakovej a jej bývalého manžela Alexanda Saka až do ich rozvodu. Po ňom prešla celá firma na Sakovú. 

Saková išla na pohreb

Saková cez tlačový odbor ministerstva vnútra odkázala, že je pre ňu dôležitejšie zúčastniť sa pohrebu policajta, ktorý zomrel v službe pri tragickej nehode, "ako robiť tlačovú besedu a reagovať na výmysly pána Matoviča, ktorý obchodoval s pánom Majským a kupoval pozemky v Trnave za polovičnú cenu oproti znaleckému posudku."

Ministerka zároveň deklarovala, že celú kúpu nehnuteľnosti už dostatočne vysvetlila. "Ako sa už ministerka v posledných dňoch vyjadrila pre viacero médií nehnuteľnosť v Panorama city kupovala od spoločnosti Panorama byty na prelome rokov 2015 a 2016. Zmluvu o budúcej zmluve, ktorá jasne stanovala podmienky podpisovali v roku 2015," píše sa v stanovisku s tým, že kúpu financovali z dvoch zdrojov, ktorými boli "pôžička konateľa spoločnosti a úveru od slovenskej banky."

Predaj kvôli rozvodu

Ministerstvo vnútra v stanovisku ďalej uvádza, že po rozvode Sakovcov došlo k majetkovému vyrovnaniu a zmene majiteľa spoločnosti. "Priestor sa momentálne predáva, nie však za cenu, ktorú uvádza pán Matovič," píše ministerstvo bez uvedenia detailov. Ako dôvod predaja uvádza to, že ministerka nemá čas sa o pozemok starať.

Stanovisko uvádza aj to, že daný priestor nebol nikdy prenajatý, pretože sa nepodarilo nájsť vhodného záujemcu.

Zdroj: hnonline.sk

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti