Marček: Občania Krymu sa demokraticky v referende rozhodli pre Rusko

30.07.2018 | 11:43
  0
Nezaradený poslanec pred utorokovou návštevou Krymu vysvetlil svoj postoj k pripojeniu polostrova k Rusku.

V utorok má nezaradený poslanec Peter Marček spolu s viacerými vládnymi poslancami odletieť cez Moskvu na Krym. Marček stále nechce prezradiť, ktorí vládni poslanci idú s ním na Krym, aby nemali už pred cestou problémy.

Marček je presvedčený, že Krym patril a patrí Rusku. Ako povedal v pondelok pre agentúru SITA, v roku 1954 došlo len k zmene administratívnej správy v rámci Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR).

Ľudia na Kryme demokraticky rozhodli

„Po zániku ZSSR zanikajú aj rozhodnutia, ktoré upravovali správnu štruktúru ZSSR. Vznikajú obnovené republiky. Jednou z nich je aj Ukrajina a ďalšou aj Rusko. Rozhodnutia Ukrajiny sú také, že si na základe zmluvy o prevode správy k územiam iných samostatných republík, ktoré po rozpade ZSSR zostali právne samostatné, uplatňuje teritoriálne nároky. Keďže tieto republiky sú samostatné subjekty práva, ich občania sa podľa platných zmlúv, ústav a ich slobodnej vôle rozhodujú v referende o tom, do akého vyššieho štátotvorného zväzku vstúpia. A tak sa stalo to, že sa občania Krymu sami, demokraticky, v referende rozhodli pre Rusko,“ zdôraznil Marček s tým, že pre neho je preto rozhodujúce rozhodnutie ľudí, čo na Kryme žijú po celé generácie.

Rusko anektovalo Krym na jar 2014. Koncom novembra ukrajinskí občania chceli, aby Kyjev podpísal asociačnú dohodu s EÚ, čo vtedajší prezident Viktor Janukovič odmietol.

Moskva pôvodne odmietala, že na Krym prišli ruskí vojaci, potom tvrdila, že to boli vojaci na dovolenke a na nedávnom stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom ruský prezident Vladimír Putin povedal, že „sme zorganizovali referendum“, čím podľa analytikov priznal, že Kremeľ stojí za anexiou.

Sankcie Bruselu aj Ruska

Na situáciu odpovedala EÚ aj Rusko zavedením sankcií, ktoré neustále obe spoločenstvá predlžujú. Brusel aj Washington považujú Krym za ukrajinské územie a vyzývajú Rusko na zachovanie územnej celistvosti Ukrajiny.

Rezort diplomacie považuje Krym naďalej za územie Ukrajiny

Slovensko uznáva územnú celistvosť Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach, teda vrátane Krymu a vzhľadom na súčasnú situáciu na Krymskom polostrove ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí neodporúča jeho návštevu. Osoby, ktoré Krym navštívia bez povolenia ukrajinských orgánov, najmä ak prídu z územia Ruskej federácie, musia počítať s konzekvenciami ukrajinskej strany.

Ukrajina v týchto prípadoch zakáže týmto osobám bez ohľadu na ich štatút vstup na svoje územie. Rezort diplomacie tak reaguje na to, že skupina poslancov NR SR začiatkom augusta odcestuje na návštevu Ukrajiny.

Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti