Maďarský šéf diplomacie obvinil EÚ z pokrytectva

27.06.2017 | 09:43
  0
Maďarský minister zahraničných vecí a obchodu Péter Szijjártó obvinil Európsku úniu z pokrytectva v súvislosti s tým, ako rieši problematiku prisťahovalcov.

Ako príklad uviedol, že viac ako 1,5 milióna migrantov vstúpilo do Európy bez akejkoľvek kontroly a preverovania.

“Európska únia zaobchádza s otázkou prisťahovalectva pokryteckým spôsobom … Únia povolila, aby 1,5 milióna neregistrovaných migrantov prišlo na európske územie bez akejkoľvek kontroly alebo regulácie … Nikto nekontroloval nikoho.  Nevieme vôbec, kto sú títo ľudia, prečo sem prišli, a ani to, aké sú ich plány. Je zrejmé, že tu ide o veľké riziko,” uviedol Szijjártó 25. júna vo svojom rozhovore pre bieloruskú televíziu.

Podľa jeho slov Brusel namiesto toho, aby riešil problém a zabezpečil v Európe bezpečnosť, vyhráža sa Maďarsku, Českej republike a Poľsku sankciami.

V interview pre maďarský rozhlas Kossuth Rádió 25. júna zasa šéf maďarskej diplomacie označil tvrdenia, že krajiny strednej Európy nie sú solidárne s ostatnými členskými štátmi za klamlivé. “Práve tieto krajiny sú solidárne tým, že nevpúšťajú do Európy ilegálnych migrantov,” vysvetlil minister. Spolupráca krajín V4 je podľa jeho slov v rámci EÚ najužšia a najúčinnejšia.

Národné noviny pripomínajú, že Európska komisa (EK) začala voči trom štátom Vyšehradskej štvorky 13. júna konanie vo veci porušenia právnych predpisov EÚ ohľadne ich riešenia utečeneckej problematiky. Predstavitelia dotknutých krajín na tento krok eurokratov následne ostro zareagovali. Szijjártó pre maďarskú verejnoprávnu televíziu M1 už 14. júna uviedol, že právne konanie Komisie proti členským štátom Únie, ktoré nie sú ochotné akceptovať kvóty na prerozdeľovanie migrantov, je obyčajným vydieraním.

V rádiu Kossuth minister Szijjártó poznamenal, že štáty V4 sa stali “svetovo známou značkou”. Vyšehradská štvorka navyše podľa jeho názoru v uplynulých rokoch dokázala udržať svoju dôležitosť, pretože politizovala na princípe zdravého rozumu. Dodal, že zoskupenie sa rozumnou hospodárskou politikou stalo zároveň motorom ekonomického rozvoja a dokázalo zamedziť prisťahovaleckej vlne.

Dodávame, že 22. júna sa na trilaterálnom stretnutí predsedov vlád Slovenska, Česka a Rakúska v Brne, slovenský premiér Robert Fico na tému utečencov a migrácie vyjadril v tom zmysle, že diskusie k týmto otázkam by mali prebiehať v rámci menších skupín členských štátov EÚ, nakoľko formát 27 krajín nie je vhodný pre detailné rozhovory o migračnej kríze. Naopak, platforma v menšom formáte môže podľa jeho slov pomôcť zlepšiť vzájomné chápanie postojov jednotlivých štátov a nájsť výhodné a efektívne riešenia pre všetkých.

Tomáš Hlaváč

Zdroj: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti