Maďarsko žiada odstúpenie komisára OSN pre ľudské práva za to, že urážal Orbána

08.03.2018 | 15:50
  0
Budapešť argumentuje aj tým, že sa komisár snaží spraviť z práva na migráciu, základné ľudské právo.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó vo štvrtok znova vyzval vysokého komisára OSN pre ľudské práva Zajda Raada Husajna, aby odstúpil z funkcie. V maďarskej verejnoprávnej televízii M1 šéf diplomacie povedal, že žiadny úradník medzinárodnej organizácie nemôže používať urážlivý tón voči demokraticky zvolenému vodcovi krajiny.

Husajn v utorok predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána opakovane označil za rasistu a xenofóba. Vysoký komisár zdôraznil, že pre tieto vyjadrenia nemieni odstúpiť, ako to už minulý týždeň požadoval Szijjártó.

Vysoký komisár OSN sa podľa Szijjártóa snaží presadiť, aby právo na migráciu bolo základným ľudským právom, čo by malo fatálne následky z hľadiska bezpečnosti ľudí.

"Maďarská vláda nesúhlasí s návrhom migračného balíka, podľa ktorého je migrácia pozitívnym a nezastaviteľným procesom, a preto zodvihneme hodenú rukavicu a budeme bojovať," konštatoval maďarský minister zahraničných vecí.

Vysoký komisár v otváracom prejave 37. zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva ostro kritizoval aj maďarskú vládu. "Tí, ktorí nenávidia cudzincov, a rasisti - medzi nimi napríklad aj Viktor Orbán - sa už v poslednom období netaja tým, že nechcú byt viacfarební a že sa nechcú miešať s inými," pripomenul v utorok vysoký komisár svoj februárový prejav a potvrdil, že si stojí za každým slovom.

Podľa Husajna sa rasová rétorika Viktora Orbána zakladá čoraz viac na bludoch. "Je čas vzoprieť sa tyranom Orbánovho druhu. Nenávisť je horľavá sila, ktorá už dnes v Európe nezvíťazí," dodal vysoký komisár.

Zdroj: aktuality.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti