Maďarsko sťahuje z Londýna svoje zlaté rezervy

14.03.2018 | 13:15
  0
Budapešť tak nasleduje rozhodnutia iných štátov, ktoré sa obávajú rizika.

Maďarská národná banka (MNB) sa rozhodla presunúť z Londýna do Maďarska 100-tisíc uncí (3 tony) zlatých rezerv.

Rozhodnutie o premiestnení zlata v celkovej hodnote 33 miliárd maďarských forintov (130 miliónov dolárov), bolo vysvetlené aj ako bezpečnostný dôvod v prípade možnej geopolitickej krízy.

Vo všeobecnosti však ide o medzinárodný trend, keďže mnohé centrálne banky, vrátane rakúskej, nemeckej a holandskej, považujú skladovanie zlatých rezerv mimo územia svojho štátu za riziko. To bol aj dôvod, prečo sa uvedené krajiny, rovnako ako Maďarsko, rozhodli premiestniť svoje zlato domov.

Centrálna banka v Budapešti už od svojho založenia v roku 1924 má v držbe zlaté rezervy, ktoré sa akumulovali až do konca druhej svetovej vojny. Najväčší objem zlata mala krajina na začiatku 70-tych rokov 20.storočia. Išlo vtedy približne o 65 až 70 ton. Banka sa potom rozhodla rezervy zlata znížiť na najnižšiu možnú úroveň a investovať do štátneho dlhu. Po zrútení Brettonwoodského systému to bolo považované za bezpečnejší spôsob nárabania so zlatom.

V reakcii na finančnú krízu, začali po roku 2010 centrálne banky sťahovať svoje zlaté rezervy späť domov.

Najväčšími držiteľmi zlata sú momentálne Spojené štáty a Nemecko. Maďarsko má v porovnaní s ostatnými stredoeurópskymi krajinami najnižšie množstvo tohto drahého kovu.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti