Maďarsko je jedným z našich kľúčových partnerov v Európe, oznámil Putin Orbánovi

18.09.2018 | 19:15
  0
K otázke migrácie ruský prezident poznamenal, že jej dôvody treba riešiť tam, kde vznikajú.

Maďarsko je jedným z kľúčových partnerov Ruska v Európe, vzájomné rusko-maďarské vzťahy sa všestranne rozvíjajú. Podľa internetovej stránky maďarskej komerčnej televízie ATV to v utorok v Moskve povedal ruský prezident Vladimir Putin v úvode schôdzky s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom.

Ruský prezident zdôraznil, že vzťahy fungujú dobre na úrovni medzivládnej komisie i regiónov. Podotkol, že obchodná bilancia vlani prejavila pozitívnu tendenciu, vzrástla o 25 percent a v prvom polroku tohto roka sa zvyšovala rovnakým tempom. Vzájomné investície dosiahli takmer jednu miliardu dolárov (857 mil. eur) a sú priaznivé vyhliadky na ich ďalší rast.

Orbán vyjadril radosť z toho, že sa aj v tomto roku uskutočnila dvojstranná schôdzka. „Stretnutie s vami má veľký význam v maďarskej politike, pretože sme pre seba vzájomne dôležití partneri,“ dodal maďarský ministerský predseda.

Maďarsko podľa jeho slov potrebuje vypočítateľných partnerov. „Som rád, že vzťahy našich krajín sú už roky vyvážené a vypočítateľné,“ konštatoval Orbán a poznamenal, že aj napriek tomu, že medzinárodné prostredie tejto spolupráci nie vždy prialo, sa napokon podarilo zvrátiť nepriaznivé tendencie vzájomného obchodu po zavedení sankcií voči Rusku.

Maďarský premiér uviedol, že cieľom návštevy Moskvy je poďakovať Putinovi za prácu v uplynulých rokoch a otvoriť nové perspektívy v obchode, energetike, agrárnom sektore a v kultúre.

„Národným záujmom Maďarska je, aby medzi oboma polovicami Európy bola dobrá spolupráca, pretože z toho profitujeme všetci,“ povedal Orbán. Maďarsko a Rusko majú podľa jeho slov spoločný záujem na riešení situácie prenasledovaných kresťanov vo svete.

Maďarský premiér oznámil, že Maďarsko uzavrelo s ruskou stranou dohodu o dodávkach zemného plynu pre rok 2020, a s Putinom hovorili aj o otvorení priameho leteckého spojenia medzi Budapešťou a Kazaňou.

K otázke migrácie ruský prezident poznamenal, že jej dôvody treba riešiť tam, kde vznikajú. Podľa neho čoraz menej migrantov prichádza z Blízkeho východu a čoraz viac z čiernej Afriky. „Je to politická otázka. Ak sa bude migrácia motivovať, tak neklesne, to musia doriešiť európski kolegovia,“ konštatoval.

Putin informoval, že maďarská ropná spoločnosť MOL sa môže zúčastniť na rozvoji orenburského plynového náleziska a že ruská spoločnosť Rosatom čoskoro začne budovať dva nové bloky atómovej elektrárne v juhomaďarskom Pak­si.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti