Maďarsko blokuje schôdzku NATO a Ukrajiny. Kyjev za tým vidí Rusko

27.04.2018 | 12:15
  0
Maďarská strana obviňuje Ukrajinu z brutálneho porušovania práv menšín.

Maďarsko kvôli sporu s Ukrajinou o právach maďarskej menšiny blokuje schôdzku ministrov zahraničia členských krajín NATO a ich ukrajinského kolegu. Generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg preto obe krajiny vyzval k tomu, aby svoje bilaterálne spory rýchlo vyriešili, usporiadanie schôdzky má totiž podľa neho v aliancii veľkú podporu.

"Maďarsko je cenný aliančný spojenec, ktorý mnohými rôznymi spôsobmi prispieva k spoločnej obrane. Ukrajina je blízky partner a pre NATO je dôležité pokračovať v jej ďalšej silnej politickej i praktickej podpore," poznamenal tento týždeň Stoltenberg.

Generálny tajomník pripomenul, že kvôli ruskej anexii Krymu a destabilizácii východu Ukrajiny pristúpila aliancia k najväčšiemu posilneniu svojich obranných schopností na východe Európy od konca studenej vojny.

Takzvanú Komisiu NATO-Ukrajina sa podľa Stoltenberga darí zvolať na diplomatickej úrovni, schôdzky ministrov ale Maďari už od minulej jesene blokujú.

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó teraz v Bruseli podľa agentúry MTI uviedol, že Ukrajina "brutálne" porušuje práva maďarskej menšiny aj ďalších menšín na svojom území. Maďarsko preto podľa neho nemôže podporovať ďalšie ukrajinské snahy o euroatlantickú integráciu, kým Kyjev nezmení svoj prístup k menšinovej problematike.

Už pred niekoľkými dňami Szijjártó hovoril o ukrajinských "troch úderoch" proti menšinám. Prvým podľa neho bol zákon nariaďujúci výučbu aj na menšinových školách v ukrajinčine, ďalším spochybnenie zákona zakotvujúceho jazykové práva menšín, a tretí sa chystá v podobe návrhu prezidenta Petra Porošenko zákonom zakázať dvojité občianstvo.

Kyjev objasňuje počínanie Maďarska rastúcim vplyvom Moskvy na Budapešť, ktorá vraj využíva svoje členstvo v NATO k nátlaku na Ukrajinu "v záujme tretej krajiny", čím ohrozuje jednotu Európskej únie a NATO.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti