Maďarská vláda označila koncentráciu pravicových médií za projekt národného strategického záujmu

06.12.2018 | 16:28
  0
Ľavicový denník Népszava v tejto súvislosti konštatoval, že podľa premiéra Viktora Orbána je verejným záujmom, aby vzniklo propagandistické impérium vládnej strany Fidesz.

Maďarská vláda zverejnila v stredu výnos, ktorým koncentráciu pravicových médií do neziskovej Nadácie stredoeurópskej tlače a médií (KESMA) označuje za projekt národného strategického záujmu. Upozorňujú na to viaceré maďarské médiá, podľa ktorých tento krok bráni tomu, aby sa protimonopolný úrad GVH, ktorý mal rozhodnúť do štvrtka, k fúzii mohol vôbec vyjadriť.

"Záchrana a dlhodobé zachovanie kultúry tlačených médií a župných verejných fór je verejným záujmom," uvádza sa v stredajšom zdôvodnení vládneho informačného centra KTK, ktoré zdôrazňuje, že uvedená nadácia tento cieľ bude napĺňať ako nezisková organizácia.

Ľavicový denník Népszava v tejto súvislosti konštatoval, že podľa premiéra Viktora Orbána je verejným záujmom, aby vzniklo propagandistické impérium vládnej strany Fidesz.

Nadácia vznikla 29. novembra. "Vládny Fidesz postúpil na vyššiu úroveň," reagovala vtedy pre internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság mediálna expertka Ágnes Urbánová z Korvínovej univerzity na nečakané vyhlásenie, že desať vydavateľov vstúpilo do uvedenej nadácie a ďalšie vydavateľstvá avizovali záujem o pripojenie sa.

Urbánová poznamenala, že médiá vstupujúce do nadácie prezentovali aj doteraz vládnu propagandu najhrubšieho zrna - a preto ich čitatelia, diváci a poslucháči túto zmenu výrazným spôsobom nezaregistrujú.

"Kým ľavica sa rozpadáva, na pravej strane politického spektra sa vytvorila jednota," komentoval vznik mediálnej neziskovej nadácie provládny denník Magyar Idők. Zároveň zdôraznil, že médiá vstupujúce do nadácie si posilnia pozície, pričom cieľom nie je tvorba zisku a v redakciách nevládne existenčná neistota.

Zdroj: strategie.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti