Maďarská prokuratúra nevylučuje, že Hedviga Malinová sa dopustila falošného svedectva

22.11.2018 | 11:00
  0
Malinová čelila obvineniu z krivej výpovede za to, že údajne v roku 2006 nehovorila pravdu o napadnutí dvoma mužmi.

V prípade Hedvigy Malinovej, ktorý trval viac ako 12 rokov, okresná prokuratúra v Győri vydala ešte 24. októbra rozhodnutie o zrušení vyšetrovania.

Dôvodom je, že „zločin nemožno dokázať na základe dostupných údajov a dôkazných prostriedkov“, a rovnako ani to, že Malinová sa nedopustila falošného svedectva, informuje denník Uj Szo.

Ako informovala hovorkyňa prokurátory Katalina Zsuzsanna Gálová, proti rozhodnutiu sa môže odvolať len samotná Malinová, ktorá povedala, že potrebuje čas na to, aby sa rozhodla o ďalšom postupe a preto nechcela verdikt bližšie komentovať.

Malinová sa v minulosti obrátila aj na Európsky súd pre ľudské práva so sťažnosťou, v ktorej vinila Slovensko za chyby pri vyšetrovaní prípadu, ktoré jej údajne nezaručovali spravodlivý proces. S bývalou vládou premiérky Ivety Radičovej sa nakoniec dohodla na uzavretí zmieru výmenou za ospravedlnenie kabinetu.

Gál: Prípad sa mal uzavrieť skôr

Prípad Hedvigy Malinovej sa mal uzavrieť skôr. Novinárom to povedal minister spravodlivosti Gábor Gál, ktorý bol istý čas jej obhajcom. „Hedvige Malinovej niekto ublížil, na to boli štátne orgány, aby to vyšetrili, poňali to opačne,“ povedal s tým, že z tohto prípadu sa treba poučiť. Podľa ministra by bolo lepšie, keby sa celá kauza uzavrela v čase, „keď to bolo ešte živé“.

„Nie len v jej prípade, ale vo všetkých prípadoch, načo je nám spravodlivosť, keď sa nám dostane po X rokoch,“ skonštatoval s tým, že hlavnou úlohou ministerstva spravodlivosti pod jeho vedením je zrýchliť súdne konania. „Máme veľa možností obštrukcií, máme množstvo prekážok, ktoré by sme v 21. storočí nemuseli mať,“ dodal s tým, že aj keď je „lepšie neskôr ako nikdy“ , to že spravodlivosť nie je dostatočne rýchla, je problém.

Fico s Kaliňákom ju označili za klamárku

Hedviga Malinová Žáková čelila obvineniu z krivej výpovede za to, že údajne v roku 2006 nehovorila pravdu o napadnutí dvoma mužmi. Dôvodom útoku podľa nej bolo, že hovorila po maďarsky. Polícia vyšetrovanie o mesiac uzavrela s tým, že Malinová si útok vymyslela.

Vtedajší premiér Robert Fico spolu s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom na tlačovej besede v septembri 2006 označili Malinovú za klamárku. Od mája 2007 bola stíhaná pre krivú výpoveď a krivú prísahu. Obžalobu z trestného činu krivej výpovede podala generálna prokuratúra na súd v Nitre v apríli 2014. Okresný súd v Nitre ju v decembri 2015 odmietol pre porušenie práva na obhajobu. Generálna prokuratúra mala podľa neho zabezpečiť preklad obžaloby do maďarského jazyka.

V roku 2016 odsúhlasil vtedajší minister spravodlivosti Tomáš Borec s odovzdaním trestného konania vedeného u nás proti Hedvige Malinovej do Maďarska.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti