Macronova popularita u francúzskych voličov je rekordne nízka

30.07.2018 | 10:48
  0
S pôsobením šéfa Elyzejského paláca je spokojných len 39 percent opýtaných.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pokoril svoj doterajší rekord v neobľúbenosti u francúzskych voličov. S jeho pôsobením v úrade hlavy štátu je spokojných len 39 percent opýtaných, zatiaľ čo 61 percent respondentov je s ním "úplne nespokojných".

Najkritickejší k Macronovi sú sympatizanti Demokratického hnutia (MoDem), strany Republikáni (LR) a socialistov.

Tieto výsledky vyplynuli z najnovšieho prieskumu verejnej mienky inštitútu IFOP, ktorý sa uskutočnil na objednávku týždenníka Journal du Dimanche (JDD).

Podľa analytika JDD Frédérica Dabiho výsledky prieskumu verejnej mienky sú "reálnym" odzrkadlením vplyvu kauzy Benalla súvisiacej s Macronovým bývalým bezpečnostným poradcom, ktorého zverejnený videozáznam usvedčil zo zjavného útoku na aktivistu počas protestu v Paríži.

K incidentu došlo počas prvomájových protestov na parížskom námestí Place de la Contrescarpe. Videozáznam, na ktorom Alexandre Benalla útočil, zachytil študentský aktivista a zverejnili ho noviny Le Monde.

Viedlo to k doposiaľ najostrejšej kritike ročného pôsobenia Macrona na poste prezidenta, pričom opozícia obvinila jeho kanceláriu zo zatajovania incidentu.

Benallu medzičasom zadržali a vypočúvali v súvislosti s potenciálnymi priestupkami vrátane násilia vykonaného verejným činiteľom a predstierania, že je policajným dôstojníkom.

Zdroj: hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti