Macron považuje hnev Francúzov sa oprávnený, oznámil zvýšenie minimálnej mzdy a daňové úľavy

11.12.2018 | 11:22
  0
Podľa predsedníčky krajne pravicovej strany Národný front Marine Le Penovej Macron ustúpil od niektorých svojich omylov, odmieta ale pripustiť, že odpor sa zdvihol proti modelu, ktorého je obhajcom.

V reakcii na protesty hnutia takzvaných žltých viest, ktoré už viac ako tri týždne otriasajú francúzskou politikou, sľúbil v pondelok prezident Emmanuel Macron rad opatrení v hospodárskej a sociálnej oblasti, ktoré by mali prispieť k zlepšeniu situácie obyvateľov krajiny. Hnev občanov, ktorí vyšli do ulíc, označil za hlboký a oprávnený.

Od opozičných politikov si Macron za prejav vyslúžil kritiku. Jeho ústupky napospol označili za nedostatočné.

Priznal, že časť viny na ňom nesie aj on. Zároveň odsúdil násilie na demonštráciách a sľúbil, že obnoví v krajine poriadok.

"Požiadam vládu a parlament, aby urobila, čo je nevyhnutné, aby ľudia mohli zo svojej práce od začiatku budúceho roka lepšie žiť," povedal Macrona.

Ústupky dôchodcom

V prejave k národu avizoval okrem iného zvýšenie minimálnej mzdy o sto eur mesačne od januára budúceho roka alebo vyňatie dôchodcov, ktorí dostávajú menej ako 2000 eur mesačne zo zvýšenia sociálnych odvodov.

Doteraz sa výnimka týkala len dôchodcov s príjmom pod 1200 eur. Odmena zamestnancov za nadčasy by nemala podľa Macrona od januára podliehať zdaneniu.

Zamestnávatelia, ktorí si to môžu dovoliť, by mali podľa prezidenta prispieť k riešeniu napätej situácie a vyplatiť svojim zamestnancom na konci roka prémiu. Prisľúbil, že by takúto mimoriadnu výplatu stať nezaťažil žiadnymi daňami ani odvody.

Hospodársky a sociálny výnimočný stav

Macron zároveň odmietol opätovne zaviesť takzvanú solidárnu daň z bohatstva (ISF), ktorú vláda zrušila na začiatku tohto roka.

Avizované opatrenia prezident v prejave z Elyzejského paláca označil za "hospodársky a sociálny výnimočný stav".

"Aby sa nám darilo, musíme sa zomknúť a riešiť všetky zásadné otázky národa," uviedol Macron. Ako súčasť debát, ktoré by mali priniesť riešenie súčasných problémov, sa prezident chce stretávať so starostami mesta a obcí "región po regióne".

Do debaty by sa podľa neho mali zapojiť aj ľudia mimo politické strany a počuť by mal byť aj hlas nevoličov.

Prezident priznal, že vie, že svojimi poznámkami niektorých protestujúcich zranil. "Prijímam svoju časť zodpovednosti," povedal s odkazom na situáciu v krajine.

Prvé vystúpenie po týždni

Pondelkový prejav bol prvým verejným vystúpení francúzskeho prezidenta za viac ako týždeň. Reagoval ním na protesty takzvaných žltých viest, ktorým sa nepáči rast životných nákladov aj niektoré reformy francúzskej vlády. Plánované zvýšenie dane na pohonné hmoty už vláda pod tlakom ulice zrušila.

Uplynulú sobotu sa na protestoch zišlo 136-tisíc ľudí. Podľa aktuálnej bilancie polície od 17. novembra v súvislosti s protestmi žltých viest zadržala už 4500 osôb. Štyri tisícky z nich skončili vo väzbe.

Macron hnev Francúzov označil v prejave za hlboký, zároveň ale uviedol, že "môže byť našou šancou". Hnev, akokoľvek oprávnený, ale nikoho neoprávňuje k násiliu, útokom na policajtov či rabovanie obchodov. Poriadok chce prezident obnoviť všetkými prostriedkami.

Minister vnútra Christophe Castaner po Macronovom prejave na twitteri napísal, že prezident "porozumel hnevu". "Jeho odpoveď je jasná a silná. Teraz musí násilie prestať a musí sa vrátiť pokoj," napísal. Podľa neho nastal čas na "občiansky mier a republikánsky dialóg".

Kritika opozície

Opoziční politici Macronov príhovor skritizovali. Podľa predsedníčky krajne pravicovej strany Národný front Marine Le Penovej Macron ustúpil od niektorých svojich omylov, "odmieta ale pripustiť, že odpor sa zdvihol proti modelu, ktorého je obhajcom".

Macron podľa nej presadzuje model "divokej globalizácie, nekalej konkurencie, všeobecného voľného obchodu, masového prisťahovalectva a ich sociálnych a kultúrnych následkov".

Predseda Nepodrobeného Francúzska Jean-Luc Mélenchon uviedol, že opatrenia sa nijako nedotknú "podstatnej časti populácie", predovšetkým tých, ktorí potrebujú pomoc najviac.

Okrem Le Penovej a Mélenchona kritiku Macron zožal aj od ďalšieho politika, ktorý sa mu pred rokom postavil v prezidentských voľbách. Socialista Benoit Hamon uviedol, že sa "boj vypláca". Macron podľa neho ale ustúpil "príliš málo".

Podpredseda Európskej komisie zodpovedný za finančnú stabilitu, finančné služby a úniu kapitálových trhov Valdis Dombrovskis dnes uviedol, že Komisia možný vplyv oznámených opatrení na rozpočet starostlivo monitoruje. Dodal však, že nie je možné avizované kroky komentovať, kým nebudú "riadne oznámené a detailne popísané".

Štátny tajomník francúzskeho ministerstva pre rozpočet Olivier Dussopt uviedol, že Macronom oznámené kroky prídu štátnu pokladnicu na osem až desať miliárd eur.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti