Macron je výsmechom aj mainstreamových médií

12.12.2018 | 16:07
  0
Víťazstvo a prehra Macrona je víťazstvom a prehrou mainstreamových médií vo Francúzsku, ktoré v prezidentských voľbách urobili bezprecedentnú nadprácu pri vykresľovaní “správneho” obrazu Macrona.

Počas nedávnej návštevy Slovenska bol Macron jednohlasne slovenským mainstreamom prezentovaný ako politik, od ktorého sa máme čo učiť. Slovenské média zamlčali, že Macron už počas návštevy na Slovensku, bol najnenávidenejší politik v povojnovej histórii Francúzska.

Keď sa prechádzal Macron po Hviezdoslavovom námestí, mainstreamové média ho dávali za príklad ľudskosti. Uverejnili sme vtedy ako asi jediní, že tento “ľudomil”, ktorý sa pasoval za reprezentanta progresívnej politiky a vyhlásil vojnu národným silám v EÚ, nemal problém minúť u holiča 62 000 EUR, make up ho stal 26 000 EUR a s pani manželkou minul na príborníku 500 000 EUR. Provokovať takýmto spôsobom národ, ktorý má v krvi revolučného ducha, ktorý dvakrát zosadil monarchiu, je politickým primitivizmom a absenciou empatie. Teraz, keď horí Paríž, slovenský mainstream otáča a Macronovu politiku nazýva zrazu „primitívnou.“

Keď pred pár mesiacmi jeho osobný strážca rozbil ústa človeku na ulici, ktorý si dovolil vysloviť na adresu Macrona nespokojnosť, nazval  Macron túto udalosť arogantne „búrkou v šerbli.“ Na včerajšom Macronovom televíznom prejave bol cítiť strach a bezradnosť z toho, že táto „búrka v šerbli“ sa premieňa na tsunami, ktoré ho poľahky dokáže spláchnuť. Keď májové protesty v 1968 urýchlili pád vojnového hrdinu de Gaulla, Macron vie, že už nič nemá isté. Požiadavky smerujú týmto smerom. Mathieu Chaigne, zástupca protestujúcich, nazval v debate na France 24 Macrona nedôveryhodnou osobou, ktorá nemá autoritu ani slovo riadiť veci v budúcnosti, čím poukázal, ktorým smerom sa budú stupňovať požiadavky protestujúcich.

Víťazstvo a prehra Macrona je víťazstvom a prehrou mainstreamových médií vo Francúzsku, ktoré v prezidentských voľbách urobili bezprecedentnú nadprácu pri vykresľovaní “správneho” obrazu Macrona.  Média primárne reputačne zničili Francoisa Fillona, rešpektovaného politika, hlásiaceho sa ku katolickému odkazu krajiny a to za to, že v daňovom priznaní neuviedol dva obleky a zamestnal tak, ako mnoho ostatných poslancov, za asistenta osobu, ktorej najviac dôveroval, svoju manželku. Na druhej strane média výrazne prispeli k vytváraniu obrazu Macrona, bývalého mladého bankára z Rotschildovej banky, ktorého osobný majetok sa odhaduje na 200 miliónov EUR, ako predstaviteľa ľudovej modernej politiky, plnej empatie. Protesty v Paríži sú sprevádzané nadpisom: “Macron je historická zrada na Francúzsku.” Táto zrada je prapôvodne však zradou objektivity spravodajstva médií.

Včerajší Macronov prejav bol plný panického sľubovania zvyšovania životného štandardu, aby spomalil postup protestujúcich k palácu. Všetky jeho sľuby, okrem nedôvery, narážajú predovšetkým na ekonomickú realitu, ktorú najlepšie definoval Francois Filllon, keď bol premiérom Francúzska, keď priznal: “Som premiérom krajiny v bankrote. Som premiérom štátu, ktorý je 15 rokov v chronickom deficite. Som premiérom štátu, ktorý už 25 rokov nemal vyrovnaný rozpočet.“ To je realita krajiny, ktorú média pri podpore Macrona ľuďom pomáhali zamlčať. Nevedia však zakryť to, čo ľudia vidia vo vlastných peňaženkách.

Zdroj: svetlosveta.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti