Macron: Bezpečnosť Európy nesmie závisieť od USA

27.08.2018 | 15:23
  0
Šéf Elyzejského paláca poznamenal, že diskusie o spolupráci v oblasti obrany by mali zahŕňať všetky európske krajiny a Rusko.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v pondelok opäť zasadil za projekt európskej obrany. Bezpečnosť kontinentu by podľa neho nemala závisieť od Spojených štátov.

"Je to na nás", aby sme zaručili bezpečnosť Európy, a teda jej zvrchovanosť, uviedol Macron v Paríži v prejave pred francúzskymi veľvyslancami.

Jeho prejav bol zameraný na stanovenie plánu francúzskej diplomacie pre budúci rok, informovala agentúra AP.

Macron poznamenal, že diskusie o spolupráci v oblasti obrany by mali zahŕňať všetky európske krajiny a Rusko, a to za predpokladu, že sa dosiahne pokrok s Moskvou v otázke Ukrajiny.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo februári na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii varoval pred možným oslabením transatlantickej spolupráce a pred rizikami súvisiacimi s projektom spoločnej európskej obrany.

Stoltenberg zdôraznil, že podporuje snahy smerujúce k posilneniu obranných kapacít Európskej únie. Podľa neho ide o "príležitosť na ďalšie posilnenie európskeho piliera NATO a lepšie rozdelenie bremena" spoločnej transatlantickej obrany.

Európska únia by sa však mala v tomto smere vyvarovať rizika zdvojovania aktivít, ktoré už v súčasnosti vykonáva Severoatlantická aliancia, varoval Stoltenberg.

Pripomenul tiež, že po odchode Británie z EÚ budú až 80 percent rozpočtu NATO zabezpečovať mimoeurópski členovia Aliancie.

"Existuje riziko oslabenia transatlantickej väzby, riziko duplikácie toho, čo už robí NATO a riziko diskriminácie neeurópskych členov NATO. Týmto rizikám treba predísť," varoval Stoltenberg.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti