Londýn nehľadá v Skripaľovom prípade pravdu. Rusi, ktorí utiekli do Veľkej Británie sú v skutočnosti rukojemníci západných špionážnych služieb

03.04.2018 | 12:07
  0
V rozhovore pre RT to v súvislosti s prípadom otravy Sergeja Skripaľa povedal otec Alexandra Litvinenka, bývalého spravodajského dôstojníka ruskej FSB, ktorého pred dvanástimi rokmi otrávili v Londýne.

Valter Litvinenko spočiatku podporoval teóriu, že na otrávení jeho syna v roku 2006 sa podieľalo Rusko. Po rokoch analyzovania viacerých nezrovnalostí počas vyšetrovania tohto prípadu však svoj názor zmenil. Londýn vtedy povedal, že ruský spravodajský dôstojník bol otrávený vysoko rádioaktívnym Polóniom-210 a poukázal na Rusko, čo Moskva dôrazne poprela.

Prípad bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Júlie, ktorý boli 4. marca nájdení na lavičke v meste Salisbury s podozrením na otravu nervovoparalytickou látkou Novičok, je v mnohom podobný. Valter Litvnineko však dodáva, že tento krát bola využitá odlišná taktika.

Pre RT vyhlásil, že otrávenie jeho syna bola operácia pod falošnou vlajkou, ktorá má svetu ukázať ako kruto sa dokáže Rusko „správať k svojim nepriateľom“. Podľa jeho názoru, tí čo jeho syna Alexandra otrávili, chceli vyprovokovať Rusko a využili na to pozmenenú taktiku.

„Preto teraz neukazujú žiadne dôkazy, ale v tichosti čakajú na to, aby bude Rusko reagovať. Ak by stopa viedla k Rusku, bolo by už všetko jasné už dávno,“ povedal Litvinenko.

Vyslovil tiež domnienku, že vzhľadom na rozdielny cieľ je prebiehajúce vyšetrovanie podstatne menej transparentné ako bolo v roku 2006, pretože je jednoduchšie skrývať pravdu hneď od začiatku, ako sa pokúšať zametať ju neskôr pod koberec.

„Je to rovnako ako so Sašom (Alexandrom). Ak by tam bola „ruská stopa“, všetko by bolo jasné už dávno, ale Scotland Yard nehľadal zločincov, Scotland Yard zakrýval stopy. Teraz tieto stopy nechcú prezentovať, pretože vedia, že ich budú musieť zahladzovať rovnakým spôsobom ako v prípade Sašu,“ uviedol Litvinenko a dodal, že Skripaľovo otrávenie sa nakoniec obráti proti tým, ktorí za tým stáli. Pripomenul, že neskôr sa za svoje slová bude hanbiť britská premiérka Theresa Mayová, ako aj šéf diplomacie Boris Johnson, ktorého Litvinenko nazval klaunom.

RT pripomenulo, že Alexander Litvinenko po úteku z Ruska do Spojeného kráľovstva spolupracoval s britskou tajnou službou MI6 a španielskou políciou. Jeho otec povedal, že ľudia ako Alexander sa ocitli v situácii, keď sa stali rukojemníkmi zahraničných vlád a spravodajských agentúr. Povedal, že to isté sa vzťahuje aj na bohatých a vplyvných ľudí, ktorí po problémoch so zákonom opustili Rusko. Ako príklad uviedol oligarchu Borisa Berezovského, ale aj Sergeja Skripaľa.

„Sú rukojemníci, všetci sú rukojemníkmi amerických predstaviteľov, ktorí sa usilujú o svetovú dominanciu. Pokiaľ táto snaha bude pretrvávať, budú zabíjať Rusov a zabijú každého, kto im bude odporovať. Bohatí Rusi vo Veľkej Británii sú všetci závislí od autorít ... Sú tam držaní len pre svoje peniaze,“ povedal.

Boris Berezovský bol jedným z najznámejších ruských boháčov, ktorí sa neskôr ocitli vo Veľkej Británii. V roku 2014 bol nájdený mŕtvy vo svojom dome so šálom okolo svojho krku. Vyšetrovanie nedokázalo určiť, či príčinou jeho smrti bolo obesenie alebo uškrtenie. Prd touto záhadnou smrťou prišiel Berezovský o značnú časť svojho majetku.

Litvinenko si vzhľadom na predchádzajúce podozrivé úmrtia ruských občanov na britskom území myslí, že podobný osud očakáva aj Skripaľa. Naopak Júliu Skripaľovú, podľa jeho názoru nepostihne podobný osud, nakoľko pre spravodajské služby nebola zaujímavá. Ocitla sa len v nesprávnom čase na nesprávnom mieste.

O záhadných úmrtiach v Spojenom kráľovstve sa píše aj v nasledujúcom článku InfoVojny: Záhadné samovraždy, vraždy a otravy vo Veľkej Británii

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti