Londýn - Ďaľší teroristický útok

04.06.2017 | 07:42
  0
Biela dodávka vrazila do davu ľudí na London Bridge, útočníci z nej vyskočili a dobodali náhodných ľudí v okolí. Pri útoku zomrelo 7 osôb, 48 sa zranilo.

Londýn 4.júna - Biela dodávka v neskorých večerných hodinách v sobotu, 3. júna, vrazila do davu ľudí v blízkosti stanice London Bridge. 

Polícia potvrdila, že pri útoku zahynulo celkovo šesť ľudí. Dodávka smerovala z London Bridge blízko k Borough Market, kde po zrážke trojica útočníkov vystúpila z dodávky a napadla nožom niekoľko ľudí. Všetkých troch útočníkov polícia zastrelila, píše The Guardian. Informácie o kanistroch na tele jedného z útočníkov označila polícia za hoax, išlo o napodobeninu samovražednej vesty.

Ďalší svedkovia potvrdili, že videli, ako traja muži vyskočili z bielej dodávky, ktorá predtým vrazila do davu ľudí, a začali náhodne bodať do ľudí s nožmi s dlhými čepeľami. Títo traja džihádisti boli nakoniec políciou zastrelení po tom, čo zabili celkovo najmenej 6 ľudí a 30 zranili. Muži počas toho kričali “To je za Alaha!”

Útočníci tiež dobodali policajného dôstojníka na moste a bodali aj ľudí v blízkom bare na Borough Market. Podľa polície bol jeden muž dokonca bodnutý 5 krát do krku. Celkovo mali útočiť na troch miestach.

Policajt, ktorý patrí medzi ranených počas útoku, je mimo ohrozenia života. Úrady už o tom informovali aj rodinu.

Svedkovia popísali, že muži mali kanistre pripevnené k telu, rozbíjali okná barov a snažili sa podrezať návštevníkov pri pive.

Polícia zabila džihádistov údajne po ôsmich minútach od prvého telefonátu na policajnú stanicu. Útočníci mali na sebe “falošné samovražedné vesty”, ktoré mali zmiasť policajtov a dať im viac času na uskutočnenie masakru.

Ozbrojená polícia sa ponáhľala na jedno z miest činu miesto a policajti v panike kričali na ľudí, aby “utekali, alebo sa skryli”. Túto scénu zachytili kamery niektorých z popíjajúcich v bare.

Vyšetrovatelia preverujú, či traja mŕtvi útočníci neboli členmi spletitejšej siete. Mark Rowley z metropolitnej polície uviedol, že sa zaoberajú informáciami, ktoré by to potvrdili či vyvrátili.

Britská premiérka Theresa Mayová zvolala na dnes ráno zasadnutie krízového štábu Cobra.

K udalostiam v Londýne sa okrem Mayovej vyjadril aj líder labouristov Jeremy Corbyn. Uviedol, že ide o brutálne a šokujúce činy. Dodal, že myslí na obete a ich rodiny, a poďakoval sa záchrannej službe za efektívny zásah.

K sobotňajším útokom došlo menej ako tri mesiace po tom, ako pri atentáte podľa podobného scenára na moste Westminster Bridge v Londýne zahynuli štyria ľudia. Piatou obeťou bol policajt, ktorého páchateľ dobodal pred budovou parlamentu. 

Trump vyjadril podporu Londýnu a Británii a ubezpečil, že Spojené štáty urobia čokoľvek, aby im pomohli. "Sme s vami. Boh vám žehnaj," napísal Trump vo svojom tweete.

left

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ neeviduje žiadneho slovenského občana, ktorý by bol zranený, alebo utrpel inú ujmu pri nočnom útoku v Londýne. Informoval o tom šéf tlačového odboru rezortu diplomacie Igor Skoček. "Zastupiteľský úrad v Londýne je v spojení s britskými orgánmi a je pripravený poskytnúť pomoc slovenským občanom," uviedol Skoček.

České ministerstvo zahraničia zatiaľ tiež nemá informácie o prípadných českých ranených či obetiach.

Agentúra Reuters informuje o najmenej dvoch ranených Francúzoch, pričom jeden z nich je ranený vážne. Odvoláva sa na prezidentskú kanceláriu.

Britská polícia zadržala dnes ráno vo východnej časti Londýna 12 podozrivých osôb v súvislosti s útokom, ktorý sa odohral v sobotu večer na Londýnskom moste a v priľahlej lokalite Borough Market. K zadržaniu došlo vo štvrti Barking, pričom akciu vykonali protiteroristické zložky.

Vyšetrovanie napreduje rýchlo. Britská premiérka Theresa Mayová obvinila z incidentu islamských extrémistov. Ministerka vnútra Amber Ruddová oznámila, že stupeň teroristického ohrozenia sa nezvýši z aktuálneho vážneho na najvyšší - kritický; polícia je totiž presvedčená, že na úteku už nie sú žiadni páchatelia.

Zdroj: TheGuardian/DailyMail/BBC/ABC


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti