Loď Lifeline zakotví na Malte, utečencov si rozdelí osem krajín EÚ

27.06.2018 | 14:45
  0
O prijatí migrantov z lode Lifeline sa dohadovali stredomorské krajiny skoro týždeň.

Loď nemeckej mimovládnej organizácie Lifeline so zhruba 230 migrantmi, ktorých jej posádka nalodila pred týždňom pri líbyjských brehoch, zakotví na Malte. Na tlačovej konferencii to oznámil maltský premiér Joseph Muscat.

Migrantov z lode si podľa neho rozdelí osem krajín Európskej únie. Podľa maltskej tlače to budú Malta, Francúzsko, Taliansko, Luxembursko, Portugalsko, Írsko, Holandsko a Belgicko. Muscat tiež oznámil, že Malta loď zabaví a začne vyšetrovanie.

Muscat zdôraznil, že dohoda krajín EÚ platí iba pre tento jeden prípad a uviedol, že zatiaľ nie je stanovené, koľko ktorá krajina prijme utečencov. To sa podľa neho dohovorí, až keď budú migranti zaregistrovaní. Potom môžu tiež podať žiadosť o azyl. Ak vyhovejú podmienkam udelenia azylu, rozdelí si ich niekoľko krajín. Ak nevyhovejú, budú deportovaní do krajiny pôvodu.

O prijatí migrantov z lode Lifeline sa dohadovali stredomorské krajiny skoro týždeň, prijať ich predtým odmietlo Taliansko, kam mala loď plávajúca zrejme pod holandskou vlajkou namierené. Nový taliansky minister vnútra Matteo Salvini, ktorý sľúbil zastaviť masový príliv migrantov do Talianska, opakovane vyhlasuje, že jeho krajina nebude prijímať lode zahraničných mimovládnych organizácií. Podľa neho nahrávajú pašerákom.

Talianska vláda loď nechcela prijať s tým, že jej posádku už vopred varovala, aby migrantov nenaloďovala. Posádku lode, ktorá má podľa tlače kapacitu len asi 50 osôb, talianska pobrežná stráž informovala, že pre migrantov príde líbyjská pobrežná stráž. Aj úrad maltského premiéra v utorok vo vyhlásení uviedol, že za situáciu migrantov na lodi Lifeline je zodpovedný jej kapitán, pretože ignoroval pokyny Talianska, ktoré boli v súlade s medzinárodným právom.

Kauza Lifeline je tento mesiac už druhým prípadom lode mimovládne organizácie s migrantmi z Afriky, ktorá čakala niekoľko dní v Stredomorí, kým sa jej niektorá z okolitých európskych krajín ujala. Viac ako 600 migrantov z lode Aquarius, ktorých začiatkom júna takisto odmietlo Taliansko a následne aj Malta, nakoniec prijalo Španielsko.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti