Loď Aquarius vzala na palubu ďalších migrantov. Salvini odkázal, že talianske prístavy sú pre nich zatvorené

23.09.2018 | 19:07
  0
Späť do Líbye posádka utečencov vrátiť odmieta, ale prístav k vylodeniu stále nenašla.

Loď Aquarius, ktorá vo štvrtok v Stredozemnom mori zachránila 11 ľudí, v nedeľu vzala pri líbyjských brehoch na palubu ďalších 47 migrantov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na skupinu SOS Méditerranée, ktorá plavidlo prevádzkuje spoločne s Lekármi bez hraníc (MSF).

Späť do Líbye posádka utečencov vrátiť odmieta, ale prístav k vylodeniu stále nenašla.

Loď Aquarius po 19-dennej nútenej prestávke pred týždňom opustila francúzsky prístav Marseille a vydala sa do centrálnej časti Stredozemného mora zachraňovať migrantov. Pôvodne sa plavila pod vlajkou Gibraltáru, ten sa ale rozhodol zbaviť loď tohto práva. Novo sa plaví pod vlajkou Panamy a nesie tiež nové oficiálne meno Aquarius 2. Aj Panama ale v sobotu oznámila, že loď už pod jej vlajkou nebude môcť plávať. Podľa francúzskeho denníka Le Monde sa tak stalo po nátlaku talianskej vlády.

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini v neďeľu konanie aktivistov odsúdil a obvinil ich, že nespolupracujú s líbyjskou pobrežnou strážou. „Pre týchto pánov sú talianske prístavy zatvorené,“ odkázal minister posádke lode. Odporučil, aby záchranné operácie prevzali líbyjské úrady a vrátili migrantov späť do Afriky.

Skupina SOS Méditerranée už skôr podobné návrhy odmietla s tým, že Líbya nie je „bezpečným miestom“, kam by mohla legálnych migrantov vrátiť. Aquarius predtým kotvil v talianskych prístavoch, ale v júni sa Salvini rozhodol uzavrieť talianske prístavy mimovládnym organizáciám, ktoré pomáhajú utečencom.

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti