Liberálna demokracia prehráva, Orbánov systém je účinnejší. Je ťažké byť zloduchom pre toľkých ľudí, priznal Soros

19.07.2018 | 12:27
  0
V emotívnym rozhovore maďarsko-americký miliardár priznal, že ľutuje niektoré veci, ktoré v minulosti povedal.

Demokracia je v problémoch, pretože mnohé krajiny začínajú byť sklerotické, zabúdajú na to, čo sa dialo pred pár desaťročiami, uviedol v rozhovore pre americký denník The New York Times miliardár George Soros. "Demokracia prehráva," povedal doslova muž, ktorého mnoho svetových štátnikov považuje za svojho nepriateľa.

"Neliberálna demokracia, akú zaviedol Orbán v Maďarsku, sa ukázala byť omnoho účinnejšia, aspoň zatiaľ," priznal v rozhovore maďarsko-americký miliardár. Podľa neho sa novodobí autoritári, ako je vraj maďarský premiér Viktor Orbán alebo ruský prezident Vladimir Putin, ukázali ako veľmi schopní a prefíkaní pri potláčaní občianskej spoločnosti, čím značne utužili svoju moc.

"Je to oveľa menej neohrabaný spôsob kontroly nad populáciou, než zabíjanie ľudí, ktorí s vami nesúhlasia," uviedol Soros. V emotívnym rozhovore priznal, že ľutuje niektoré veci, ktoré v minulosti povedal. Nie preto, že by s nimi už nesúhlasil, ale skôr ľutuje spôsob, akým ich povedal.

Výčitky tak má napríklad za komentár na adresu administratívy bývalého prezidenta Georgea Busha mladšieho, ktorú označil pred rokmi za nacistickú. "To bola pravdepodobne chyba," pripustil Soros, ktorý teraz vraj slovami ako fašizmus a nacizmus neplytvá.

Je ťažké byť ničomníkom

"Začal som mať totiž ďaleko viac obavy o svoj imidž, pretože je to znepokojujúce kvôli všetkým tým klamstvám," povedal Soros s odkazom na tweet americkej političky Roseanne Barr, ktorá židovského miliardára osočila, že počas druhej svetovej vojny spolupracoval s nacistami. Pre Sorosa je vraj ťažké byť "hlavným zloduchom" pre toľko ľudí na svete.

"Nie som rád, že mám toľko nepriateľov," zveril sa miliardár redaktorovi New York Times. "Prial by som si mať viac priateľov," dodal.

Ťah Sorosom využil aj Robert Fico ešte ako premiér začiatkom marca, v čase hlbokej krízy po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

George Soros je miliardár, ktorý značne zbohatol špekuláciami na burzách s britskou librou. V súčasnosti sa zaoberá primárne dobročinnými aktivitami a jeho nadácie na dobročinné účely patria k najväčším na svete, hneď za nadáciou Billa a Melindy Gatesovcov.

Soros sa cez svoje spoločnosti snaží propagovať a podporovať demokraciu v mnohých krajinách sveta. Jeho nadácie, či fondy podporujú jemu spriaznených kandidátov, respektíve kandidátov, ktorí sa mu pozdávajú. Finančne podporoval vo voľbách napríklad Baracka Obamu alebo rad amerických demokratov vo voľbách do Kongresu. Je zástanca otvorených hraníc a aj preto je často označovaný za "strojcu migračnej vlny" v Európe.

Soros na konci mája na konferencii think tanku Európskej rady pre medzinárodné vzťahy predniesol slová skepsy o tom, že Európska únia je v existenčnej kríze. "Všetko, čo sa mohlo pokaziť, sa pokazilo," uviedol na úvod svojho príhovoru.

Soros tiež varoval pred populistickými stranami, ktoré sa snažia EÚ zničiť, či pred rozpadom transatlantickej aliancie, čo vraj možno pozorovať na odmietnutí Spojených štátov naďalej sa zúčastňovať na iránskej jadrovej dohode.

Nákup podielu v denníku New York Times

Soros cez spoločnosť Soros Fund Management v polovici júna investoval do akcií vydavateľstva denníka The New York Times vyše tri milióny dolárov (2,58 milióna eur) a podľa médií išlo o najväčšiu investíciu do spoločnosti za posledných desať rokov. Miliardár do médií a žurnalistických škôl investuje pravidelne a drží podiel v rade z nich.

Maďarský rodák je dlhodobo v konflikte s premiérom Orbánom, ktorý ho počas volieb opisoval ako jedného z hlavných nepriateľov maďarského ľudu.

Útoky na Sorosa pokračovali aj po voľbách. Začiatkom apríla maďarský provládny týždenník Figyelö zverejnil mená dvoch stoviek ľudí zo skupiny, ktorú Orbán označuje za "Sorosovu žoldniersku armádu".

Na zverejnenom zozname sú predovšetkým členovia skupín obhajujúcich ľudské práva, predstavitelia protikorupčných organizácií, obhajcovia utečencov, investigatívni novinári a tiež činitelia Stredoeurópskej univerzity (CEU) sídliacej v Budapešti, ktorú Soros založil. Tú rovnako ako nadáciu Open Society Foundation nechal z Maďarska presunúť práve kvôli tlaku zo strany Orbána, ktorý podľa New York Times predtým býval Sorosovým chránencom.

Zdroj: hnonline.sk / nytimes.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti