Le Penová, Petryová aj Wilders

16.10.2017 | 08:53
  0
Európske protiislamské strany oslavujú voľby v Rakúsku.

Výsledok rakúskych volieb je podľa Le Penovej znamením, že "európske národy" sa upínajú k svojej "slobode a identite". 

Protiimigračné a protiislamské strany z Francúzska, Holandska či Talianska dnes blahoželali k úspechu Slobodnej strane Rakúska (FPÖ), ktorá podľa odhadov získala v predčasných parlamentných voľbách približne 26 percent hlasov.

Môže sa tak stať súčasťou budúci rakúskej vládnej koalície. Luxemburský minister zahraničia varoval pred posunom Rakúska doprava.

"Priateľom a spojencom" z FPÖ dnes na twitteri zablahoželala predsedníčka francúzskej krajne pravicovej Národnej fronty (FN) Marine Le Penová. Výsledok rakúskych volieb je podľa nej znamením, že "európske národy" sa upínajú k svojej "slobode a identite". 

"Gratulujem FPÖ a H.C. Strachemu," napísal nemecky na twitteri predseda holandskej protiimigrační Strany pre slobodu (PVV) Geert Wilders.

"Islam nie je súčasťou Európy," dodal v ďalšom tweete, ktorý doplnil fotografiami, na ktorých je s predsedom FPÖ Strachom.

"Mám radosť, že Rakúsko má teraz silnú konzervatívno-občiansku väčšinu," uviedla v reakcii na výsledok predčasných volieb Frauke Petryová, bývalá predsedníčka protiimigračnej a protiislamskej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD).

Za "výnimočný politický talent" označila politička predsedu víťazných ľudovcov, 31-ročného Sebastiana Kurza. Petryová po nedávnych nemeckých parlamentných voľbách AfD opustila a založila novú Modrú stranu.

Podľa talianskej protiimigračnej strany Liga severu je výsledok rakúskych volieb "fackou Rakúšanov vláde v Ríme". "Svoju politikou otvorených dverí a migračnej invázie Taliansko donútilo Rakúšanov k posunu doprava," uviedol zahraničnopolitický hovorca strany Tony Iwobi.

Obavy z posunu Rakúska doprava dnes vyjadril luxemburský minister zahraničia Jean Asselborn. Rakúšania by podľa neho nemali zabúdať, že dali Európe veľkých mužov, akými boli napríklad bývalý kancelár Bruno Kreisky či exprezident Heinz Fischer - obaja niekdajší sociálni demokrati.

Taliansky minister zahraničia Angelino Alfano pogratuloval svojmu rakúskemu kolegovi Kurzovi. "Rakúsko a Taliansko spoločne pre silnú a jednotnú EÚ," napísal na twitteri.

Kurzovi k víťazstvu vo voľbách zablahoželal okrem iného aj predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. "Počítame so silnou proeurópsku vládou, aby sme mohli pracovať na spoločnej budúcnosti," uviedol.

Za "znepokojujúci" dnes vo vyhlásení označil volebný výsledok v Rakúsku Svetový židovský kongres (WJC). Varoval pred tým, aby sa v Rakúsku na vláde podieľala FPÖ, "extrémistická strana, ktorá zvýhodňuje rasistov a antisemitov" a šíri "nenávisť voči menšinám".

"Súčasná FPÖ sa pohybuje za prijateľnými demokratickými hranicami", dodal WJC. 

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti