Le Penová: EÚ spôsobila Francúzsku veľké škody

22.04.2017 | 10:35
  0
Marine Le Penová sa pravdepodobne dostane do druhého kola prezidentských volieb.

V čase nadchádzajúcich francúzskych prezidentských volieb, kandidátka Národného frontu (FN) Marine Le Penová sa pred svojím televíznym interview symbolicky dožadovala odstránenia vlajky EÚ zo štúdia. Už pred tým sa vyjadrila, že v prípade jej víťazstva usporiada referendum o členstve Francúzska v EÚ.

Politické rozhovory v médiách vo Francúzsku sú často sprevádzané zobrazením národnej trikolóry a hviezdami posiatej modro-zlatej vlajky EÚ. To však nebol prípad, keď mala v utorok Le Penová interview pre televízny kanál TF1.

“Na to, aby ste sa mohli zúčastniť nášho rozhovoru, požiadali ste nás najprv o odstránenie európskej vlajky, ktorá mala byť za vami,” povedal v úvode rozhovoru francúzsky novinár Gilles Bouleau.

“Chcem byť prezidentom Francúzskej republiky, nie Európskej komisie, pretože som presvedčená, že EÚ rušením hraníc spôsobila našej krajine a nášmu ľudu na hospodárskej a spoločenskej úrovni veľké škody,” vysvetlila v reakcii Le Penová.

Aj keď sa pri predchádzajúcich príležitostiach Le Penová objavila vedľa vlajky EÚ, jej postoj nie je nový. Jedným zo 144 prísľubov vo jej volebnom manifeste je odstrániť modro-zlatú vlajku z vládnych budov. Protiopatrením má byť trvalé umiestnenie francúzskej vlajky. Toto nariadenie už aplikujú miestne orgány, ktoré sú pod kontrolou Národného frontu.

“Sme hrdí na našu vlajku, symbol jednoty, solidarity a harmónie medzi národmi Európy. Nechceme to skrývať,” uviedla 19. apríla kancelária Európskej komisie (EK) vo Francúzsku.

“Čoskoro uvidíte vašu oligarchickú handru v skrini,” uviedol v reakcii  Florian Philippot, podpredseda Le Penovej Národného frontu.

Podľa prieskumov verejnej mienky uskutočnených v minulom týždni, Marine Le Penová sa pravdepodobne dostane do druhého kola prezidentských volieb. Kandidátka Národného frontu tvrdí, že Francúzsko sa musí vzdať eura a obhajuje referendum o členstve v EÚ. Podobné referendum sa v máji minulého roku uskutočnilo vo Veľkej Británii. Šéfka FN sa zasadzuje aj za silnejšiu hraničnú kontrolu. Dôvodom je obmedziť vplyv toho, čo nazvala “dvojitou globalizáciou”, ktorou je ekonomická migrácia a islamský terorizmus.

Prezidentské voľby vo Francúzsku sa uskutočnia 23. apríla a 7. mája 2017.

Zdroj: sputniknews.com

Preklad: narodnenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti