Le Figaro: Cieľom Macronovej cesty je rozdeliť krajiny Vyšehradskej štvorky

26.10.2018 | 12:08
  0
Aj keď oficiálne Macron prichádza na oslavy vzniku Československa, ide mu hlavne o obnovu vzťahov v oblasti, kde francúzsky hlas v minulých mesiacoch stratil vplyv.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron prichádza na Slovensko a do Česka, aby rozštiepil "nacionalistov" východnej Európy, píše vo svojom komentári k Macronovej ceste francúzsky denník Le Figaro. 

Aj keď oficiálne Macron prichádza na oslavy vzniku Československa, ide mu hlavne o obnovu vzťahov v oblasti, kde francúzsky hlas v minulých mesiacoch stratil vplyv.

Návšteva Maďarska premiéra Viktora Orbána ani Poľska ovládaného konzervatívcami pre Macrona, ktorý nevynechá príležitosť kritizovať tieto krajiny za populizmus a porušovanie ľudských práv, nepripadá do úvahy.

Slovensko a Česko, to je niečo iné. Nie sú tak kontroverzné, hoci patria rovnako ako prvé spomínané do vyšehradskej skupiny, vyznačujúcej sa tvrdým postojom voči rozdeľovaniu utečencov podľa kvót aj proti zmene princípu udeľovania azylu.

"Obe tieto krajiny chcú zostať v srdci Európy. Nie je správne hovoriť o rozštiepení medzi východom a západom Európy, zástancovia Európy sú všade," usudzuje podľa Le Figaro Elyzejský palác. "Bude sa Macron snažiť vraziť klin medzi členmi vyšehradskej skupiny nahováraním si jedných a stigmatizáciou druhých?" pýta sa denník.

Upozorňuje, že polarizačná stratégia v podobe stavania reformátorov a euroskeptikov proti sebe má svoje riziká v čase, keď migračná otázka hýbe tábormi populistov ako na západe, tak na východe. 

Francúzske Demokratické hnutie (MoDem) s takým predvolebným polarizovaním, z ktorého viní Macrona, nesúhlasí a poukazuje na to, že spor Orbán-Macron nie je spor národný.

Zdroj: ČTK / lefigaro.fr


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti